Google anklagas för att betala kvinnliga anställda mindre

USA:s arbetsmarknadsdepartement anklagar nu sökjätten Google för att systematiskt betala företagets anställda kvinnor mindre än männen.

I januari stämde USA:s arbetsmarknadsdepartement (DOL) #Google för att de menade att de undanhöll viktig information i en pågående revisionsprocess. I fredags berättade Janette Wipper som jobbat med frågan på DOL under domslutsförhandlingar:

– Vi har funnit en systematisk löneskillnad gentemot kvinnor som omfattar i princip hela företagets arbetskraft.

När The Guardian sökte arbetsmarksdepartementet för en kommentar svarade advokaten Janet Herold på departementet att utredningen inte är klar än men departementet har hittat bevis för att Google väldigt tydligt lönediskriminerar de kvinnor som är anställda på företaget. Resultaten i undersökningen pekar just nu på att diskrimineringen är extrem, även med branschens mått mätt.

Google motsätter sig kraftigt anklagelserna och menar att det absolut inte finns ett lönegap mellan kvinnor och män som är anställda på Google. Till The Guardian säger Google att:

– Vi håller verkligen inte med anklagelserna som riktas mot oss. Varje år gör vi en gedigen analys över löneskillnaderna inom företaget och utvärderar detta, inget år ha vi funnit att det finns något lönegap baserat på kön. Bortsett från att göra ett ogrundat uttalande, som vi hörde för första gången under domslutsförhandlingarna, har inte DOL gett oss någon information eller berättat hur de fått fram de här siffrorna.

Amanda, Andreas och Ida pratar om ljudbokstjänster, Ipad Pro och One Plus 5, en mobil som lånar friskt från Apple.

Verizon-ägda Yahoo lägger ner sin populära nyhetsapp News Digest som sammanfattar och sammanställer de viktigaste nyheterna två gånger om dagen.

Apples avtal med de stora skivbolagen löper snart ut, och teknikjätten vill nu omförhandla med lägre ersättning för musiken.

En andra våg av betaversioner har släppts för Apples system Mac OS, IOS, TV OS och Watch OS.

Apples tidigare IOS-chef Scott Forstall är tillbaka i strålkastarljuset. Computer History Museum har lagt upp en filmad intervju på sin Facebook-sida med anledning av tioårsjubileet av Iphone.

Den tredje generationen av superlätta datorn Macbook med Retina-skärm får en märkbar prestandaförbättring, och lockar med en mycket välkommen förändring av hårdvaran. Jakob Nilsson har testat.