fredagsvideo

Grattis internet!

7 april 1969 brukar räknas som internets symboliska födelse, och därför tipsar 99mac om en intressant och tjusig historiegenomgång.

När internet uppstod är inte helt tydligt, då flera olika projekt under lång tid pågick, och det är en flytande gräns när det vi idag kallar internet faktiskt skapades. Men ett datum som brukar anges som internets symboliska födelse är 7 april 1969. Då publicerades nämligen dokumentet RFC 1 som innehöll anteckningar om utvecklingen av ARPANET, en föregångare till dagens internet. RFC-dokumenten (Request for comments) har sedan dess utvecklats till officiella dokument för att beskriva standarder för internet. De publiceras av organisationen Internet Engineering Task Force (IETF).

Därför passar den här #fredagkvällen bra för att tipsa om Youtube-kanalen Kurzgesagt, som bland annat har en proffsig video där de går igenom internets historia. Kurzgesagt är tyska och betyder ungefär "i ett nötskal". Titta gärna på deras övriga videor också!

Den som vill ta del av en ännu mer lättsmält hyllning till internet kan stålsätta sig och se denna video med Nick Borgen istället:

Trevlig helg!

Kommentarer
1 svar
Gör telefonen till en livräddare

Skaffa dig ett medicinskt ID

IOS innehåller en enkel funktion som kan rädda ditt liv. Har du inte redan aktiverat och fyllt i ditt medicinska ID berättar vi hur du gör här.

Är du nyfiken på skärmen på nya Ipad Pro? Läs då vidare för nu har vår expert Thomas Ytterberg undersökt den noga. Ida har dessutom testat batteriet.

Google kommer inte längre att söka igenom inboxen i Gmail för att bättre kunna rikta annonser.

Apples kommande superdator Imac Pro kan få både Intels serverklassade Purley-processorer innanför skalet, och stöd för Touch ID.

För 20 år sedan släpptes den första boken om Harry Potter, Facebook firar detta genom att föra in lite magi i appen.

Amanda, Andreas och Ida pratar om ljudbokstjänster, Ipad Pro och One Plus 5, en mobil som lånar friskt från Apple.