fredagsvideo

Grattis internet!

7 april 1969 brukar räknas som internets symboliska födelse, och därför tipsar 99mac om en intressant och tjusig historiegenomgång.

När internet uppstod är inte helt tydligt, då flera olika projekt under lång tid pågick, och det är en flytande gräns när det vi idag kallar internet faktiskt skapades. Men ett datum som brukar anges som internets symboliska födelse är 7 april 1969. Då publicerades nämligen dokumentet RFC 1 som innehöll anteckningar om utvecklingen av ARPANET, en föregångare till dagens internet. RFC-dokumenten (Request for comments) har sedan dess utvecklats till officiella dokument för att beskriva standarder för internet. De publiceras av organisationen Internet Engineering Task Force (IETF).

Därför passar den här #fredagkvällen bra för att tipsa om Youtube-kanalen Kurzgesagt, som bland annat har en proffsig video där de går igenom internets historia. Kurzgesagt är tyska och betyder ungefär "i ett nötskal". Titta gärna på deras övriga videor också!

Den som vill ta del av en ännu mer lättsmält hyllning till internet kan stålsätta sig och se denna video med Nick Borgen istället:

Trevlig helg!

Kommentarer
1 svar

Den här veckan hos 99mac: Samsung Galaxy S8, Spotifys nya hårdvara och Office-assistenten.

1984 var det inte alla som var med på tekniktåget, till exempel inte programledaren för TV-programmet Dokument Utifrån.

Ett tidigare avsomnat Apple-projekt om Swish-liknande överföringar från konsument till konsument kan ha väckts till liv igen.

Under ett event i New York har Acer presenterat nya bärbara datorer och en hälsofokuserad smart klocka.

Det råder sannerligen ingen brist på läckra koncept för hur Apples produkter skulle kunna se ut, och det senaste konceptet gäller Macbook Pro.

Prestandasiffror från vad som påstås vara resultat för Apples kommande systemkrets A11 krossar allt motstånd i mätverktyget Geekbench.