fredagsvideo

Grattis internet!

7 april 1969 brukar räknas som internets symboliska födelse, och därför tipsar 99mac om en intressant och tjusig historiegenomgång.

När internet uppstod är inte helt tydligt, då flera olika projekt under lång tid pågick, och det är en flytande gräns när det vi idag kallar internet faktiskt skapades. Men ett datum som brukar anges som internets symboliska födelse är 7 april 1969. Då publicerades nämligen dokumentet RFC 1 som innehöll anteckningar om utvecklingen av ARPANET, en föregångare till dagens internet. RFC-dokumenten (Request for comments) har sedan dess utvecklats till officiella dokument för att beskriva standarder för internet. De publiceras av organisationen Internet Engineering Task Force (IETF).

Därför passar den här #fredagkvällen bra för att tipsa om Youtube-kanalen Kurzgesagt, som bland annat har en proffsig video där de går igenom internets historia. Kurzgesagt är tyska och betyder ungefär "i ett nötskal". Titta gärna på deras övriga videor också!

Den som vill ta del av en ännu mer lättsmält hyllning till internet kan stålsätta sig och se denna video med Nick Borgen istället:

Trevlig helg!

Kommentarer
1 svar

Apple och Paypal är bara några exempel på företag som efter händelserna i Charlottesville i USA tar krafttag mot hatsajter.

Den irländska regeringen kommer att följa EU-domen och kräva tillbaka 13 miljarder euro i restskatt från Apple, men vidhåller att de inte gjort något olagligt.

Efter ett gäng billigare telefoner är det nu dags för HMD att släppa sitt första flaggskepp som bär namnet Nokia 8.

Så här samma år som Iphone fyller tio år känns det helt rätt att testa era kunskaper om gamla klassiska mobiltelefoner. Hur många rätt får du?

Enligt nya rapporter kommer Apple att spendera omkring åtta miljarder kronor på eget videomaterial till Apple Music. Upp till tio nya serier ska släppas till tjänsten det kommande året.

Instagram rullar ut en ny – fast gammal och välbeprövad – funktion, nämligen trådade kommentarer.