Donald Trump tar steg bort från nätneutralitet

USA:s president Donald Trump upphäver förslaget som röstades igenom förra året som innebar att internetleverantörer inte får sälja privat information och webbhistorik till företag för marknadsföring.

I början av 2017 tillträdde Ajit Pai som ny chef för amerikanska telekommunikationsmyndigheten FCC. Pai är en uttalad motståndare till nätneutralitet och redan då tolkades detta av många som ett tydligt steg från nätneutralitet på den amerikanska marknaden.

#Donald Trump fastslår nu ytterligare den linjen efter att han väljer att upphäva ett beslut som röstades igenom förra året. Då fick #FCC igenom ett förslag som tvingade bredbandsleverantörer att göra mer för att skydda användares integritet och privata information, rapporterar Reuters.

Förslaget har inte hunnit träda i kraft än, och avslås nu alltså. Förslaget skulle ha inneburit att internetleverantörer varit tvungna att få ett medgivande från kunden innan de får använda eller sälja uppgifter som platsinformation, ekonomisk information, hälsouppgifter och webbhistorik i marknadsföringssyften.

Däremot har företag som Comcast, Verizon och AT&T gått ut och förklarat att detta inte innebär någon förändring i praktiken eftersom de inte kommer börja sälja användares privata information och webbhistorik.

Vad tycker du om debatten kring nätneutralitet i USA? Borde även svenska operatörer få sälja information om sina användares webbhistorik?

Kommentarer
4 svar

Den här veckan hos 99mac: Samsung Galaxy S8, Spotifys nya hårdvara och Office-assistenten.

1984 var det inte alla som var med på tekniktåget, till exempel inte programledaren för TV-programmet Dokument Utifrån.

Ett tidigare avsomnat Apple-projekt om Swish-liknande överföringar från konsument till konsument kan ha väckts till liv igen.

Under ett event i New York har Acer presenterat nya bärbara datorer och en hälsofokuserad smart klocka.

Det råder sannerligen ingen brist på läckra koncept för hur Apples produkter skulle kunna se ut, och det senaste konceptet gäller Macbook Pro.

Prestandasiffror från vad som påstås vara resultat för Apples kommande systemkrets A11 krossar allt motstånd i mätverktyget Geekbench.