Donald Trump tar steg bort från nätneutralitet

USA:s president Donald Trump upphäver förslaget som röstades igenom förra året som innebar att internetleverantörer inte får sälja privat information och webbhistorik till företag för marknadsföring.

I början av 2017 tillträdde Ajit Pai som ny chef för amerikanska telekommunikationsmyndigheten FCC. Pai är en uttalad motståndare till nätneutralitet och redan då tolkades detta av många som ett tydligt steg från nätneutralitet på den amerikanska marknaden.

#Donald Trump fastslår nu ytterligare den linjen efter att han väljer att upphäva ett beslut som röstades igenom förra året. Då fick #FCC igenom ett förslag som tvingade bredbandsleverantörer att göra mer för att skydda användares integritet och privata information, rapporterar Reuters.

Förslaget har inte hunnit träda i kraft än, och avslås nu alltså. Förslaget skulle ha inneburit att internetleverantörer varit tvungna att få ett medgivande från kunden innan de får använda eller sälja uppgifter som platsinformation, ekonomisk information, hälsouppgifter och webbhistorik i marknadsföringssyften.

Däremot har företag som Comcast, Verizon och AT&T gått ut och förklarat att detta inte innebär någon förändring i praktiken eftersom de inte kommer börja sälja användares privata information och webbhistorik.

Vad tycker du om debatten kring nätneutralitet i USA? Borde även svenska operatörer få sälja information om sina användares webbhistorik?

Kommentarer
4 svar

Amanda, Andreas och Ida pratar om ljudbokstjänster, Ipad Pro och One Plus 5, en mobil som lånar friskt från Apple.

Verizon-ägda Yahoo lägger ner sin populära nyhetsapp News Digest som sammanfattar och sammanställer de viktigaste nyheterna två gånger om dagen.

Apples avtal med de stora skivbolagen löper snart ut, och teknikjätten vill nu omförhandla med lägre ersättning för musiken.

En andra våg av betaversioner har släppts för Apples system Mac OS, IOS, TV OS och Watch OS.

Apples tidigare IOS-chef Scott Forstall är tillbaka i strålkastarljuset. Computer History Museum har lagt upp en filmad intervju på sin Facebook-sida med anledning av tioårsjubileet av Iphone.

Den tredje generationen av superlätta datorn Macbook med Retina-skärm får en märkbar prestandaförbättring, och lockar med en mycket välkommen förändring av hårdvaran. Jakob Nilsson har testat.