Donald Trump tar steg bort från nätneutralitet

USA:s president Donald Trump upphäver förslaget som röstades igenom förra året som innebar att internetleverantörer inte får sälja privat information och webbhistorik till företag för marknadsföring.

I början av 2017 tillträdde Ajit Pai som ny chef för amerikanska telekommunikationsmyndigheten FCC. Pai är en uttalad motståndare till nätneutralitet och redan då tolkades detta av många som ett tydligt steg från nätneutralitet på den amerikanska marknaden.

#Donald Trump fastslår nu ytterligare den linjen efter att han väljer att upphäva ett beslut som röstades igenom förra året. Då fick #FCC igenom ett förslag som tvingade bredbandsleverantörer att göra mer för att skydda användares integritet och privata information, rapporterar Reuters.

Förslaget har inte hunnit träda i kraft än, och avslås nu alltså. Förslaget skulle ha inneburit att internetleverantörer varit tvungna att få ett medgivande från kunden innan de får använda eller sälja uppgifter som platsinformation, ekonomisk information, hälsouppgifter och webbhistorik i marknadsföringssyften.

Däremot har företag som Comcast, Verizon och AT&T gått ut och förklarat att detta inte innebär någon förändring i praktiken eftersom de inte kommer börja sälja användares privata information och webbhistorik.

Vad tycker du om debatten kring nätneutralitet i USA? Borde även svenska operatörer få sälja information om sina användares webbhistorik?

Kommentarer
4 svar

För alla som använder Chrome eller Googles sökapp i Android går det nu att få en förhandsvisning av Youtube-klipp.

Leveranstiden minskar nu ytterligare för att få hem de trådlösa hörlurarna Airpods från Apples nätbutik. Köpsugna spekulanter behöver nu vänta blott ett par veckor på att få hem sina exemplar.

Google kan ha ett par smarta hörlurar likt Apples Airpods på gång. Lite snokande i en betaversion av en Google-app bjuder på referenser till ett par hörlurar med Google Assistant.

Googles nästa version av Android kommer som rykten har påstått att döpas efter den välkända kakan Oreo.

Ibland missuppfattar Siri vad du försöker säga till henne. Istället för att sucka, och försöka prata med henne igen, kan du korrigera felet genom att skriva.

Efter en granskning som Southern Poverty Law Center (SPLC) har gjort tar Spotify bort vitmaktmusik från sitt musikutbud.