Fredagsvideo

Läcker Ironman-likande flygdräkt

Att kunna flyga är nog en dröm hos många. Alltså inte att sitta i ett flygplan, utan att flyga fritt i luften. Entreprenören Richard Browning har gjort detta möjligt.

Jag vet inte vad ni brukar göra när ni blir uttråkade av vardagen men det hör inte till vanligheten att folk skapar lite spänning genom att utveckla sitt eget flygande exoskelett. Detta är dock precis vad Richard Browning har gjort och denna veckas #fredagsvideo tillägnas Brownings galna men fantastiska projekt.

Browning jobbar som oljehandlare och har en förkärlek för teknik och innovation. Han är även en ultramaratonlöpare på fritiden. För några år sedan började Browning undersöka möjligheterna för att flyga utan flygplan eller helikopter. Han upptäckte att flera välfinansierade universitetslabb redan gjort anmärkningsvärda framsteg och beslöt sig för att gå en annan väg.

Han bestämde sig istället för att starta företaget Gravity som även lanseras idag. Företagets första produkt är Daedulus Flight Suit. Med dräkten ska du enligt Gravity kunna komma upp i väldigt hög hastighet, även om Browning än så länge inte hittat någon testplats tillräckligt stor för att testa detta.

Flygdräkten utvecklades under 2016 och Browning började med att fästa små jetmotorer på kroppen. Jetmotorerna blev gradvis fler och han började sedan lära sig hur han skulle hantera motorerna. För att kunna kontrollera jetmotorerna tränade han speciellt armar, skuldror och bål, men han tror att alla som ”rimligt vältränade” kan klara av att styra och flyga med dräkten.

Till Cnet säger han att det varit en process att lära sig styra dräkten och att det är något som fått växa fram eftersom det inte finns någon manual sedan tidigare för hur man flyger med ett exoskelett.

Browning säger också att det nästan är lättare att flyga när du är en bit upp i luften och i högre hastigheter, även om videon mest innehåller klipp på när han svävar över marken. Det är flera köpsugna personer som redan har kontaktat Browning med önskemål om beställningar. Browning uppskattar att en kommersiell dräkt kostar runt 250 000 dollar.

Energidrycksföretaget Red Bull har gjort en kort dokumentär om Brownings projekt som går att se här.

Kommentarer
2 svar

Amanda, Andreas och Ida pratar om ljudbokstjänster, Ipad Pro och One Plus 5, en mobil som lånar friskt från Apple.

Verizon-ägda Yahoo lägger ner sin populära nyhetsapp News Digest som sammanfattar och sammanställer de viktigaste nyheterna två gånger om dagen.

Apples avtal med de stora skivbolagen löper snart ut, och teknikjätten vill nu omförhandla med lägre ersättning för musiken.

En andra våg av betaversioner har släppts för Apples system Mac OS, IOS, TV OS och Watch OS.

Apples tidigare IOS-chef Scott Forstall är tillbaka i strålkastarljuset. Computer History Museum har lagt upp en filmad intervju på sin Facebook-sida med anledning av tioårsjubileet av Iphone.

Den tredje generationen av superlätta datorn Macbook med Retina-skärm får en märkbar prestandaförbättring, och lockar med en mycket välkommen förändring av hårdvaran. Jakob Nilsson har testat.