Australienska banker nekas att förhandla gemensamt med Apple

Australiensiska konkurrens- och konsumentverket förbjuder nu landets storbankern från att gemensamt förhandla med Apple om Apple Pay.

Under 2015 lanserades #Apple Pay i Australien i och med ett samarbete med kreditkortsföretaget American Express. Under april 2016 tillkom även en av landets banker som samarbetspartner, men juni förra året ansökte tre av landets största banker om att gemensamt få förhandla med Apple. De ville bland annat få tillgång till Apples NFC-kretsar.

I augusti förra året gav #Apple en replik på bankernas ansökan och menade att detta fundamentalt skulle kompromettera säkerhetsnivån som Apple vill upprätthålla. Apple påpekade då även att om bankernas ansökan godkänns kommer de i praktiken tillåtas att bilda en kartell som tillsammans kan diktera villkoren för nya affärsmodeller och därmed även bromsa utvecklingen och implementeringen av ny teknik.

Redan i november förra året gav konsument- och konkurrensverket i Australien (ACCC) tydliga indikationer på att de skulle förbjuda storbankerna från att förhandla gemensamt med Apple. Då uppgav de även att det slutgiltiga beslutet skulle presenteras i mars, vilket de nu också har gjort.

Storbankerna Commonwealth Bank of Australia, Westpac Banking Corporation, National Australia Bank och Bendigo and Adelaide Bank kommer inte få förhandla gemensamt med Apple eftersom ACCC menar att detta bryter mot kartellagarna som finns i landet. ACCC:s ordförande Rod Sims menar att ACCC anser att ett godkännande av ansökan skulle innebära en orättvist fördelaktig förhandlingsposition gentemot Apple och att detta skulle inkräkta på den fria konkurrensen.

Bankerna är dock helt fria att förhandla enskilt med Apple och det återstår att se vad detta betyder för Apple Pay:s möjligheter för vidare expansion på den australienska marknaden.

Kommentarer
1 svar

Amanda, Andreas och Ida pratar om ljudbokstjänster, Ipad Pro och One Plus 5, en mobil som lånar friskt från Apple.

Verizon-ägda Yahoo lägger ner sin populära nyhetsapp News Digest som sammanfattar och sammanställer de viktigaste nyheterna två gånger om dagen.

Apples avtal med de stora skivbolagen löper snart ut, och teknikjätten vill nu omförhandla med lägre ersättning för musiken.

En andra våg av betaversioner har släppts för Apples system Mac OS, IOS, TV OS och Watch OS.

Apples tidigare IOS-chef Scott Forstall är tillbaka i strålkastarljuset. Computer History Museum har lagt upp en filmad intervju på sin Facebook-sida med anledning av tioårsjubileet av Iphone.

Den tredje generationen av superlätta datorn Macbook med Retina-skärm får en märkbar prestandaförbättring, och lockar med en mycket välkommen förändring av hårdvaran. Jakob Nilsson har testat.