Australienska banker nekas att förhandla gemensamt med Apple

Australiensiska konkurrens- och konsumentverket förbjuder nu landets storbankern från att gemensamt förhandla med Apple om Apple Pay.

Under 2015 lanserades #Apple Pay i Australien i och med ett samarbete med kreditkortsföretaget American Express. Under april 2016 tillkom även en av landets banker som samarbetspartner, men juni förra året ansökte tre av landets största banker om att gemensamt få förhandla med Apple. De ville bland annat få tillgång till Apples NFC-kretsar.

I augusti förra året gav #Apple en replik på bankernas ansökan och menade att detta fundamentalt skulle kompromettera säkerhetsnivån som Apple vill upprätthålla. Apple påpekade då även att om bankernas ansökan godkänns kommer de i praktiken tillåtas att bilda en kartell som tillsammans kan diktera villkoren för nya affärsmodeller och därmed även bromsa utvecklingen och implementeringen av ny teknik.

Redan i november förra året gav konsument- och konkurrensverket i Australien (ACCC) tydliga indikationer på att de skulle förbjuda storbankerna från att förhandla gemensamt med Apple. Då uppgav de även att det slutgiltiga beslutet skulle presenteras i mars, vilket de nu också har gjort.

Storbankerna Commonwealth Bank of Australia, Westpac Banking Corporation, National Australia Bank och Bendigo and Adelaide Bank kommer inte få förhandla gemensamt med Apple eftersom ACCC menar att detta bryter mot kartellagarna som finns i landet. ACCC:s ordförande Rod Sims menar att ACCC anser att ett godkännande av ansökan skulle innebära en orättvist fördelaktig förhandlingsposition gentemot Apple och att detta skulle inkräkta på den fria konkurrensen.

Bankerna är dock helt fria att förhandla enskilt med Apple och det återstår att se vad detta betyder för Apple Pay:s möjligheter för vidare expansion på den australienska marknaden.

Kommentarer
1 svar

Den här veckan hos 99mac: Samsung Galaxy S8, Spotifys nya hårdvara och Office-assistenten.

1984 var det inte alla som var med på tekniktåget, till exempel inte programledaren för TV-programmet Dokument Utifrån.

Ett tidigare avsomnat Apple-projekt om Swish-liknande överföringar från konsument till konsument kan ha väckts till liv igen.

Under ett event i New York har Acer presenterat nya bärbara datorer och en hälsofokuserad smart klocka.

Det råder sannerligen ingen brist på läckra koncept för hur Apples produkter skulle kunna se ut, och det senaste konceptet gäller Macbook Pro.

Prestandasiffror från vad som påstås vara resultat för Apples kommande systemkrets A11 krossar allt motstånd i mätverktyget Geekbench.