Australienska banker nekas att förhandla gemensamt med Apple

Australiensiska konkurrens- och konsumentverket förbjuder nu landets storbankern från att gemensamt förhandla med Apple om Apple Pay.

Under 2015 lanserades #Apple Pay i Australien i och med ett samarbete med kreditkortsföretaget American Express. Under april 2016 tillkom även en av landets banker som samarbetspartner, men juni förra året ansökte tre av landets största banker om att gemensamt få förhandla med Apple. De ville bland annat få tillgång till Apples NFC-kretsar.

I augusti förra året gav #Apple en replik på bankernas ansökan och menade att detta fundamentalt skulle kompromettera säkerhetsnivån som Apple vill upprätthålla. Apple påpekade då även att om bankernas ansökan godkänns kommer de i praktiken tillåtas att bilda en kartell som tillsammans kan diktera villkoren för nya affärsmodeller och därmed även bromsa utvecklingen och implementeringen av ny teknik.

Redan i november förra året gav konsument- och konkurrensverket i Australien (ACCC) tydliga indikationer på att de skulle förbjuda storbankerna från att förhandla gemensamt med Apple. Då uppgav de även att det slutgiltiga beslutet skulle presenteras i mars, vilket de nu också har gjort.

Storbankerna Commonwealth Bank of Australia, Westpac Banking Corporation, National Australia Bank och Bendigo and Adelaide Bank kommer inte få förhandla gemensamt med Apple eftersom ACCC menar att detta bryter mot kartellagarna som finns i landet. ACCC:s ordförande Rod Sims menar att ACCC anser att ett godkännande av ansökan skulle innebära en orättvist fördelaktig förhandlingsposition gentemot Apple och att detta skulle inkräkta på den fria konkurrensen.

Bankerna är dock helt fria att förhandla enskilt med Apple och det återstår att se vad detta betyder för Apple Pay:s möjligheter för vidare expansion på den australienska marknaden.

Kommentarer
1 svar

För alla som använder Chrome eller Googles sökapp i Android går det nu att få en förhandsvisning av Youtube-klipp.

Leveranstiden minskar nu ytterligare för att få hem de trådlösa hörlurarna Airpods från Apples nätbutik. Köpsugna spekulanter behöver nu vänta blott ett par veckor på att få hem sina exemplar.

Google kan ha ett par smarta hörlurar likt Apples Airpods på gång. Lite snokande i en betaversion av en Google-app bjuder på referenser till ett par hörlurar med Google Assistant.

Googles nästa version av Android kommer som rykten har påstått att döpas efter den välkända kakan Oreo.

Ibland missuppfattar Siri vad du försöker säga till henne. Istället för att sucka, och försöka prata med henne igen, kan du korrigera felet genom att skriva.

Efter en granskning som Southern Poverty Law Center (SPLC) har gjort tar Spotify bort vitmaktmusik från sitt musikutbud.