Windows 10 Creator's Update släpps 11 april

Den kommande stora uppdateringen av Windows 10 lägger bland annat till stöd för 3D-modellering direkt i systemet.

I oktober i fjol visade Microsoft upp Creator's Update, en stor uppdatering av operativsystemet där kreatörer står i fokus. Uppdateringen presenterades i samband med att Microsoft presenterade Imac-konkurrenten Surface Studio. Microsoft går nu ut med att uppdateringen blir globalt tillgänglig för nedladdning den 11 april.

Om du har missat vår tidigare rapportering om Creator's Update är de huvudsakliga nyheterna som följer:

  • Ritprogrammet Paint har uppgraderats med nytt gränssnitt och funktioner för att skapa och redigera 3D-objekt. Det nya namnet är således Paint 3D.

  • Uppdateringen lägger till stöd för förstärkt verklighet (augmented reality, AR), som av Microsoft även kallas Mixed Reality. Företaget har sedan tidigare visat upp AR-headset för Windows 10 som tillhandahålls av tredjepartsföretag, exempelvis Lenovo, och nu får alltså systemet inbyggt stöd för denna typ av innehåll.

  • Den som strömmar datorspelande har tidigare fått förlita sig på specialiserad mjukvara för detta ändamål, men i och med Creator's Update får Windows 10 inbyggt stöd för streaming av spel. Funktionen kallas Beam och stöder utöver själva streamingen även chat och åskådarna kan använda sig av olika kommandon för att lämna förslag på vad spelaren ska göra.

  • Uppdateringen ska även göra säkerhetsinställningarna bättre och tydligare att tolka.

  • Webbläsaren Edge ska också vara förbättrad, med utökade möjligheter för att hantera flikar.

Kommentarer
2 svar

Den olycksdrabbade telefonen Note 7 är uppenbarligen saknad av många användare, och Samsung uppges nu planera en begränsad återkomst i hemlandet Sydkorea.

Apple fortsätter att satsa på rörlig bild för att locka fler till musiktjänsten Apple Music, och nu det senaste som fått premiär är en hiphop-dokumentär.

App Store blir en allt viktigare inkomstkälla för Apple, och bara under första halvan av detta år har butiken dragit in mer pengar än hela företaget gjorde för tio år sedan.

Med Honor 9 vill det Huawei-ägda mobilmärket bli nummer ett bland Europas unga konsumenter, och detta ska göras med dubbla kameralinser och blankpolerade färger.

Apple köper upp Sensomotoric Instruments och får därmed teknik för ögonspårning. Tekniken innefattar både virtuell och förstärkt verklighet.

Den europeiska kommissionen dömer Google till rekordböter och ålägger bolaget att ändra sina sökalgoritmer för att inte missgynna konkurrerande tjänster.