Clinton uppmärksammar sexism i Silicon Valley

I sitt tal under kongressen Professional Businesswomen of California pratar Hillary Clinton om sexismen inom vetenskaps- och tekniksektorn och vikten av att synliggöra den för att åstadkomma förändring.

I tisdags pratade den förra presidentkandidaten Hillary Clinton på kongressen Professional Businesswomen of California (PBWC) i San Fancisco, rapporterar Cnet. I sitt tal tar hon upp faktumet att det fortfarande finns väldigt få kvinnor inom tekniksektorn och speciellt i beslutsfattande led och på högre poster. I sitt tal säger Clinton:

– Det finns fortfarande en bedrövande brist på kvinnor i de högre positionerna inom vetenskap och teknik. Vi behöver skapa ett klimat där kvinnor inte behöver acceptera och anpassa sig till sexism på jobbet.

Läs också vår krönika: Teknikens rum behöver plats för fler Hon uppmärksammar också vikten av att synliggöra sexistiska arbetsmiljöer på företag för att tvinga företagen att ta itu med problematiken. Bland annat nämner Clinton den före detta Uber-anställda utvecklaren Susan Fowler som nyligen berättade om sina erfarenheter på Uber. Fowlers berättelse om den sexistiska arbetsmiljön som hon mötte på Uber väckte stor uppståndelse när den publicerades. I sitt tal prisar Clinton Fowler för att hon trädde fram med sin historia och säger:

– Fler och fler kvinnor har vågat berätta om sina erfarenheter i Silicon Valley. Personer som Susan Fowler är så viktiga för de tvingar företag att ta ansvar för att åtgärda problemen.

Samma dag som Clinton höll sitt tal släppte Uber sin första mångfaldsrapport. Rapporten visar att majoriteten anställda är vita män, och att andelen kvinnor minskat något sedan föregående år. På Uber som helhet är 36 procent av de anställda kvinnor men endast 15 procent att utvecklarna är kvinnor på företaget.

Se talet och intervjun i sin helhet nedan.

Skriven av Amanda Reventlid
Gör telefonen till en livräddare

Skaffa dig ett medicinskt ID

IOS innehåller en enkel funktion som kan rädda ditt liv. Har du inte redan aktiverat och fyllt i ditt medicinska ID berättar vi hur du gör här.

Är du nyfiken på skärmen på nya Ipad Pro? Läs då vidare för nu har vår expert Thomas Ytterberg undersökt den noga. Ida har dessutom testat batteriet.

Google kommer inte längre att söka igenom inboxen i Gmail för att bättre kunna rikta annonser.

Apples kommande superdator Imac Pro kan få både Intels serverklassade Purley-processorer innanför skalet, och stöd för Touch ID.

För 20 år sedan släpptes den första boken om Harry Potter, Facebook firar detta genom att föra in lite magi i appen.

Amanda, Andreas och Ida pratar om ljudbokstjänster, Ipad Pro och One Plus 5, en mobil som lånar friskt från Apple.