Ikea lanserar smarta belysningen Trådfri

Ikea satsar på det smarta hemmet med belysningsserien Trådfri som blir tillgänglig från och med 31 mars.

Den svenska möbeljätten #Ikea hakar på trenden och satsar på automatisering av hemmet med en ny serie produkter som kallas Trådfri. Fokus är smart belysning, och i utbudet finns både glödlampor, rörelsesensorer, dimmers och fjärrkontroller. Ikea släpper också LED-ljuspaneler som kan monteras på väggar och i tak, samt LED-belysta dörrar till skåpserierna Bestå och Metod.

Kärnan i Trådfri är en gateway som agerar central hubb, och som kan styras via mobilen. Utifrån det kan ett nätverk av olika lampor och paneler byggas ut. Belysningen kan sedan varieras på olika sätt. En intressant komponent är också en fjärrkontroll som kan monteras på väggen och ger stöd för olika kommandon.

För Trådfri använder Ikea sin vanliga taktik och prissätter aggressivt jämfört med många konkurrenter. Ett grundpaket bestående av gateway, fjärrkontroll och två LED-lampor (med E27-sockel) kostar 749 kronor. Fler lampor går sedan att köpa för mellan 149 och 199 kronor styck, beroende på modell.

Ikea använder den öppna standarden Zigbee Light Link, vilket är samma som Philips Hue använder. Zigbee visade under CES-mässan i januari en gateway som kan agera brygga mellan ett Zigbee-nätverk och Apples ramverk Homekit. I teorin bör det alltså gå att styra Ikeas smarta lampor med appen Homekit, men det är i dagsläget oklart hur och om det fungerar. Självklart släpper Ikea också en egen app för att styra härligheten, och den släpps 31 mars, samma dag som produkterna börjar säljas i ett Ikea-varuhus nära dig.

Kommentarer
27 svar

Enligt källor bland telefonoperatörerna kan Apple presentera sina nästa Iphone-modeller vid ett event den 12 september.

Under ett live-event i New York presenterar nu Samsung den nya flaggskeppstelefonen Galaxy Note 8.

Samsungs smarta röstassistent Bixby har tidigare endast funnits i USA och Sydkorea, men nu rullas den ut till 200 länder inklusive Sverige.

Säkerhetskopieringstjänsten Crashplan för hemanvändare tas bort. Code42 lämnar konsumentmarknaden och satsar istället på företagsanvändare.

Under kvällens Samsung Unpacked-event är det mer eller mindre givet att Galaxy Note 8 kommer presenteras.

Nu är Adobes fototävlingen som löpt under sommaren avgjord och de bästa bidragen kan ses med hjälp av förstärkt verklighet i Kungsträdgården i Stockholm.