Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Ikea lanserar smarta belysningen Trådfri

Ikea satsar på det smarta hemmet med belysningsserien Trådfri som blir tillgänglig från och med 31 mars.

Den svenska möbeljätten #Ikea hakar på trenden och satsar på automatisering av hemmet med en ny serie produkter som kallas Trådfri. Fokus är smart belysning, och i utbudet finns både glödlampor, rörelsesensorer, dimmers och fjärrkontroller. Ikea släpper också LED-ljuspaneler som kan monteras på väggar och i tak, samt LED-belysta dörrar till skåpserierna Bestå och Metod.

Kärnan i Trådfri är en gateway som agerar central hubb, och som kan styras via mobilen. Utifrån det kan ett nätverk av olika lampor och paneler byggas ut. Belysningen kan sedan varieras på olika sätt. En intressant komponent är också en fjärrkontroll som kan monteras på väggen och ger stöd för olika kommandon.

För Trådfri använder Ikea sin vanliga taktik och prissätter aggressivt jämfört med många konkurrenter. Ett grundpaket bestående av gateway, fjärrkontroll och två LED-lampor (med E27-sockel) kostar 749 kronor. Fler lampor går sedan att köpa för mellan 149 och 199 kronor styck, beroende på modell.

Ikea använder den öppna standarden Zigbee Light Link, vilket är samma som Philips Hue använder. Zigbee visade under CES-mässan i januari en gateway som kan agera brygga mellan ett Zigbee-nätverk och Apples ramverk Homekit. I teorin bör det alltså gå att styra Ikeas smarta lampor med appen Homekit, men det är i dagsläget oklart hur och om det fungerar. Självklart släpper Ikea också en egen app för att styra härligheten, och den släpps 31 mars, samma dag som produkterna börjar säljas i ett Ikea-varuhus nära dig.

Kommentarer
27 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.