Ikea lanserar smarta belysningen Trådfri

Ikea satsar på det smarta hemmet med belysningsserien Trådfri som blir tillgänglig från och med 31 mars.

Den svenska möbeljätten #Ikea hakar på trenden och satsar på automatisering av hemmet med en ny serie produkter som kallas Trådfri. Fokus är smart belysning, och i utbudet finns både glödlampor, rörelsesensorer, dimmers och fjärrkontroller. Ikea släpper också LED-ljuspaneler som kan monteras på väggar och i tak, samt LED-belysta dörrar till skåpserierna Bestå och Metod.

Kärnan i Trådfri är en gateway som agerar central hubb, och som kan styras via mobilen. Utifrån det kan ett nätverk av olika lampor och paneler byggas ut. Belysningen kan sedan varieras på olika sätt. En intressant komponent är också en fjärrkontroll som kan monteras på väggen och ger stöd för olika kommandon.

För Trådfri använder Ikea sin vanliga taktik och prissätter aggressivt jämfört med många konkurrenter. Ett grundpaket bestående av gateway, fjärrkontroll och två LED-lampor (med E27-sockel) kostar 749 kronor. Fler lampor går sedan att köpa för mellan 149 och 199 kronor styck, beroende på modell.

Ikea använder den öppna standarden Zigbee Light Link, vilket är samma som Philips Hue använder. Zigbee visade under CES-mässan i januari en gateway som kan agera brygga mellan ett Zigbee-nätverk och Apples ramverk Homekit. I teorin bör det alltså gå att styra Ikeas smarta lampor med appen Homekit, men det är i dagsläget oklart hur och om det fungerar. Självklart släpper Ikea också en egen app för att styra härligheten, och den släpps 31 mars, samma dag som produkterna börjar säljas i ett Ikea-varuhus nära dig.

Kommentarer
26 svar
Gör telefonen till en livräddare

Skaffa dig ett medicinskt ID

IOS innehåller en enkel funktion som kan rädda ditt liv. Har du inte redan aktiverat och fyllt i ditt medicinska ID berättar vi hur du gör här.

Är du nyfiken på skärmen på nya Ipad Pro? Läs då vidare för nu har vår expert Thomas Ytterberg undersökt den noga. Ida har dessutom testat batteriet.

Google kommer inte längre att söka igenom inboxen i Gmail för att bättre kunna rikta annonser.

Apples kommande superdator Imac Pro kan få både Intels serverklassade Purley-processorer innanför skalet, och stöd för Touch ID.

För 20 år sedan släpptes den första boken om Harry Potter, Facebook firar detta genom att föra in lite magi i appen.

Amanda, Andreas och Ida pratar om ljudbokstjänster, Ipad Pro och One Plus 5, en mobil som lånar friskt från Apple.