Därför säljer Samsung inte Exynos-kretsar till andra företag

Samsungs ARM-baserade systemkrets Exynos används nästan uteslutande i företagets egna mobiler, vilket nu visar sig bero på ett gammalt avtal.

Samsung Electronics designar sin egen ARM-baserade systemkrets under namnet Exynos, av vilken den första varianten dök upp 2010 i mobiltelefonen Samsung Galaxy S. Den senaste versionen av processorn kallas Exynos 9 Octa 8895, och kommer att driva vissa modeller av Galaxy S8 och S8 Plus.

Nästan uteslutande har #Samsung bara använt #Exynos i sina egna produkter, med Meizus Pro 5 från 2015 som anmärkningsvärt undantag. Enligt Zdnet ville dock Samsung licensiera processorn till fler tillverkare, men hindrades att göra så genom ett gammalt avtal med #Qualcomm. Samtal om att ändra avtalet inleddes, men strandade 2013.

Qualcomm tillverkar en egen familj av systemkretsar vid namn Snapdragon, som används både av Samsung och en mängd andra tillverkare. Samsung använder också många av Qualcomms patent i sina Exynos-kretsar, något som de båda företagen avtalade så långt tillbaka som 1993. Avtalet gav Samsung tillåtelse att använda patenten för att bygga processorer åt sig själv, men inte åt andra.

Om ett annat företag vill använda Exynos-processorer kräver Qualcomm licensavgifter, antingen från det företaget eller från Samsung. Den sydkoreanska handelskommissionen (KFTC) ålade Qualcomm ordentliga böter på motsvarande 7,5 miljarder kronor i december för denna praxis, något som amerikanska Qualcomm dock har överklagat.

För Samsung del har Qualcomms starka position på marknaden för mobilprocessorer heller inte bara varit negativt. Samsung är nämligen världens största köpare av Snapdragon-kretsar, och kontraktstillverkar dessutom en stor del av dessa åt Qualcomm. Samsung uppges också ha fått första tjing på nya Snapdragon 835, som används tillsammans med Exynos 9 i kommande Galaxy S8. Vad gäller Qualcomm har Apple stämt företaget i USA och Kina för att ha missbrukat sin position på marknaden. Detta rapporterade SweClockers i januari.

Den här veckan hos 99mac: Samsung Galaxy S8, Spotifys nya hårdvara och Office-assistenten.

1984 var det inte alla som var med på tekniktåget, till exempel inte programledaren för TV-programmet Dokument Utifrån.

Ett tidigare avsomnat Apple-projekt om Swish-liknande överföringar från konsument till konsument kan ha väckts till liv igen.

Under ett event i New York har Acer presenterat nya bärbara datorer och en hälsofokuserad smart klocka.

Det råder sannerligen ingen brist på läckra koncept för hur Apples produkter skulle kunna se ut, och det senaste konceptet gäller Macbook Pro.

Prestandasiffror från vad som påstås vara resultat för Apples kommande systemkrets A11 krossar allt motstånd i mätverktyget Geekbench.