Därför säljer Samsung inte Exynos-kretsar till andra företag

Samsungs ARM-baserade systemkrets Exynos används nästan uteslutande i företagets egna mobiler, vilket nu visar sig bero på ett gammalt avtal.

Samsung Electronics designar sin egen ARM-baserade systemkrets under namnet Exynos, av vilken den första varianten dök upp 2010 i mobiltelefonen Samsung Galaxy S. Den senaste versionen av processorn kallas Exynos 9 Octa 8895, och kommer att driva vissa modeller av Galaxy S8 och S8 Plus.

Nästan uteslutande har #Samsung bara använt #Exynos i sina egna produkter, med Meizus Pro 5 från 2015 som anmärkningsvärt undantag. Enligt Zdnet ville dock Samsung licensiera processorn till fler tillverkare, men hindrades att göra så genom ett gammalt avtal med #Qualcomm. Samtal om att ändra avtalet inleddes, men strandade 2013.

Qualcomm tillverkar en egen familj av systemkretsar vid namn Snapdragon, som används både av Samsung och en mängd andra tillverkare. Samsung använder också många av Qualcomms patent i sina Exynos-kretsar, något som de båda företagen avtalade så långt tillbaka som 1993. Avtalet gav Samsung tillåtelse att använda patenten för att bygga processorer åt sig själv, men inte åt andra.

Om ett annat företag vill använda Exynos-processorer kräver Qualcomm licensavgifter, antingen från det företaget eller från Samsung. Den sydkoreanska handelskommissionen (KFTC) ålade Qualcomm ordentliga böter på motsvarande 7,5 miljarder kronor i december för denna praxis, något som amerikanska Qualcomm dock har överklagat.

För Samsung del har Qualcomms starka position på marknaden för mobilprocessorer heller inte bara varit negativt. Samsung är nämligen världens största köpare av Snapdragon-kretsar, och kontraktstillverkar dessutom en stor del av dessa åt Qualcomm. Samsung uppges också ha fått första tjing på nya Snapdragon 835, som används tillsammans med Exynos 9 i kommande Galaxy S8. Vad gäller Qualcomm har Apple stämt företaget i USA och Kina för att ha missbrukat sin position på marknaden. Detta rapporterade SweClockers i januari.

Amanda, Andreas och Ida pratar om ljudbokstjänster, Ipad Pro och One Plus 5, en mobil som lånar friskt från Apple.

Verizon-ägda Yahoo lägger ner sin populära nyhetsapp News Digest som sammanfattar och sammanställer de viktigaste nyheterna två gånger om dagen.

Apples avtal med de stora skivbolagen löper snart ut, och teknikjätten vill nu omförhandla med lägre ersättning för musiken.

En andra våg av betaversioner har släppts för Apples system Mac OS, IOS, TV OS och Watch OS.

Apples tidigare IOS-chef Scott Forstall är tillbaka i strålkastarljuset. Computer History Museum har lagt upp en filmad intervju på sin Facebook-sida med anledning av tioårsjubileet av Iphone.

Den tredje generationen av superlätta datorn Macbook med Retina-skärm får en märkbar prestandaförbättring, och lockar med en mycket välkommen förändring av hårdvaran. Jakob Nilsson har testat.