Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Därför säljer Samsung inte Exynos-kretsar till andra företag

Samsungs ARM-baserade systemkrets Exynos används nästan uteslutande i företagets egna mobiler, vilket nu visar sig bero på ett gammalt avtal.

Samsung Electronics designar sin egen ARM-baserade systemkrets under namnet Exynos, av vilken den första varianten dök upp 2010 i mobiltelefonen Samsung Galaxy S. Den senaste versionen av processorn kallas Exynos 9 Octa 8895, och kommer att driva vissa modeller av Galaxy S8 och S8 Plus.

Nästan uteslutande har #Samsung bara använt #Exynos i sina egna produkter, med Meizus Pro 5 från 2015 som anmärkningsvärt undantag. Enligt Zdnet ville dock Samsung licensiera processorn till fler tillverkare, men hindrades att göra så genom ett gammalt avtal med #Qualcomm. Samtal om att ändra avtalet inleddes, men strandade 2013.

Qualcomm tillverkar en egen familj av systemkretsar vid namn Snapdragon, som används både av Samsung och en mängd andra tillverkare. Samsung använder också många av Qualcomms patent i sina Exynos-kretsar, något som de båda företagen avtalade så långt tillbaka som 1993. Avtalet gav Samsung tillåtelse att använda patenten för att bygga processorer åt sig själv, men inte åt andra.

Om ett annat företag vill använda Exynos-processorer kräver Qualcomm licensavgifter, antingen från det företaget eller från Samsung. Den sydkoreanska handelskommissionen (KFTC) ålade Qualcomm ordentliga böter på motsvarande 7,5 miljarder kronor i december för denna praxis, något som amerikanska Qualcomm dock har överklagat.

För Samsung del har Qualcomms starka position på marknaden för mobilprocessorer heller inte bara varit negativt. Samsung är nämligen världens största köpare av Snapdragon-kretsar, och kontraktstillverkar dessutom en stor del av dessa åt Qualcomm. Samsung uppges också ha fått första tjing på nya Snapdragon 835, som används tillsammans med Exynos 9 i kommande Galaxy S8. Vad gäller Qualcomm har Apple stämt företaget i USA och Kina för att ha missbrukat sin position på marknaden. Detta rapporterade SweClockers i januari.

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.