Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

fredagsvideo

Grattis på födelsedagen, Mac OS X

Ett av världens mest populära operativsystem fyller år, och 99mac säger grattis på födelsedagen med en video som får minnena att väckas till liv.

Den 24 mars 2001 släppte #Apple version 10.0 av Mac OS X, med kodnamnet Cheetah. Det var den första större utgåvan av systemet, även om en publik betaversion hade släppts i september året innan med kodnamnet Kodiak.

Mac OS X presenterades under konferensen Macworld år 2000, av en entusiastisk Steve Jobs. En efterföljare till det klassiska Mac OS var efterlängtat av många Apple-användare, och efter en rad misslyckade projekt kom så Mac OS X. Till stor del byggde det på operativsystemet Nextstep, som följde med när Apple köpte bolaget Next vilket också innebar Steve Jobs återkomst till Apple.

Systemet bestod i grunden av Unix-varianten Darwin och kärnan Mach, med användargränssnittet Aqua ovanpå. Version 1.0 var dock långt ifrån fullt funktionsdugligt; det var både väldigt långsamt och saknade flera viktiga funktioner. Redan i september 2001 släpptes version 10.1, med kodnamnet Puma. Ändå fanns redan i den första versionen imponerande teknologier, såsom grafikramverket Quartz som gav inbyggt PDF-hantering direkt i systemet.

Idag har #OS X fått namnet #Mac OS (eller macOS, som Apple skriver) och operativsystemet kan knappast sägas vara företagets viktigaste produkt längre. Men förhoppningsvis kommer Mac OS vara med oss länge än, och många uppdateringar är att vänta. Klart är iallafall att systemet signalerade ett nytt och modernt Apple, och att Mac OS varit grundbulten i företagets mjukvarusatsningar åtminstone fram tills Iphone kom.

Grattis på födelsedagen, Mac OS X. För att fira tipsar vi om Jobs första presentation av systemet, som självklart blir veckans #fredagsvideo.

Trevlig helg!

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.