fredagsvideo

Grattis på födelsedagen, Mac OS X

Ett av världens mest populära operativsystem fyller år, och 99mac säger grattis på födelsedagen med en video som får minnena att väckas till liv.

Den 24 mars 2001 släppte #Apple version 10.0 av Mac OS X, med kodnamnet Cheetah. Det var den första större utgåvan av systemet, även om en publik betaversion hade släppts i september året innan med kodnamnet Kodiak.

Mac OS X presenterades under konferensen Macworld år 2000, av en entusiastisk Steve Jobs. En efterföljare till det klassiska Mac OS var efterlängtat av många Apple-användare, och efter en rad misslyckade projekt kom så Mac OS X. Till stor del byggde det på operativsystemet Nextstep, som följde med när Apple köpte bolaget Next vilket också innebar Steve Jobs återkomst till Apple.

Systemet bestod i grunden av Unix-varianten Darwin och kärnan Mach, med användargränssnittet Aqua ovanpå. Version 1.0 var dock långt ifrån fullt funktionsdugligt; det var både väldigt långsamt och saknade flera viktiga funktioner. Redan i september 2001 släpptes version 10.1, med kodnamnet Puma. Ändå fanns redan i den första versionen imponerande teknologier, såsom grafikramverket Quartz som gav inbyggt PDF-hantering direkt i systemet.

Idag har #OS X fått namnet #Mac OS (eller macOS, som Apple skriver) och operativsystemet kan knappast sägas vara företagets viktigaste produkt längre. Men förhoppningsvis kommer Mac OS vara med oss länge än, och många uppdateringar är att vänta. Klart är iallafall att systemet signalerade ett nytt och modernt Apple, och att Mac OS varit grundbulten i företagets mjukvarusatsningar åtminstone fram tills Iphone kom.

Grattis på födelsedagen, Mac OS X. För att fira tipsar vi om Jobs första presentation av systemet, som självklart blir veckans #fredagsvideo.

Trevlig helg!

Amanda, Andreas och Ida pratar om ljudbokstjänster, Ipad Pro och One Plus 5, en mobil som lånar friskt från Apple.

Verizon-ägda Yahoo lägger ner sin populära nyhetsapp News Digest som sammanfattar och sammanställer de viktigaste nyheterna två gånger om dagen.

Apples avtal med de stora skivbolagen löper snart ut, och teknikjätten vill nu omförhandla med lägre ersättning för musiken.

En andra våg av betaversioner har släppts för Apples system Mac OS, IOS, TV OS och Watch OS.

Apples tidigare IOS-chef Scott Forstall är tillbaka i strålkastarljuset. Computer History Museum har lagt upp en filmad intervju på sin Facebook-sida med anledning av tioårsjubileet av Iphone.

Den tredje generationen av superlätta datorn Macbook med Retina-skärm får en märkbar prestandaförbättring, och lockar med en mycket välkommen förändring av hårdvaran. Jakob Nilsson har testat.