fredagsvideo

Grattis på födelsedagen, Mac OS X

Ett av världens mest populära operativsystem fyller år, och 99mac säger grattis på födelsedagen med en video som får minnena att väckas till liv.

Den 24 mars 2001 släppte #Apple version 10.0 av Mac OS X, med kodnamnet Cheetah. Det var den första större utgåvan av systemet, även om en publik betaversion hade släppts i september året innan med kodnamnet Kodiak.

Mac OS X presenterades under konferensen Macworld år 2000, av en entusiastisk Steve Jobs. En efterföljare till det klassiska Mac OS var efterlängtat av många Apple-användare, och efter en rad misslyckade projekt kom så Mac OS X. Till stor del byggde det på operativsystemet Nextstep, som följde med när Apple köpte bolaget Next vilket också innebar Steve Jobs återkomst till Apple.

Systemet bestod i grunden av Unix-varianten Darwin och kärnan Mach, med användargränssnittet Aqua ovanpå. Version 1.0 var dock långt ifrån fullt funktionsdugligt; det var både väldigt långsamt och saknade flera viktiga funktioner. Redan i september 2001 släpptes version 10.1, med kodnamnet Puma. Ändå fanns redan i den första versionen imponerande teknologier, såsom grafikramverket Quartz som gav inbyggt PDF-hantering direkt i systemet.

Idag har #OS X fått namnet #Mac OS (eller macOS, som Apple skriver) och operativsystemet kan knappast sägas vara företagets viktigaste produkt längre. Men förhoppningsvis kommer Mac OS vara med oss länge än, och många uppdateringar är att vänta. Klart är iallafall att systemet signalerade ett nytt och modernt Apple, och att Mac OS varit grundbulten i företagets mjukvarusatsningar åtminstone fram tills Iphone kom.

Grattis på födelsedagen, Mac OS X. För att fira tipsar vi om Jobs första presentation av systemet, som självklart blir veckans #fredagsvideo.

Trevlig helg!

Det är fredag och det firar vi med att titta på den senaste filmen från en drönare som flugit över Apple Park.

Affinity Photo för Ipad såldes till en början till ett reducerat pris, men nu berättar utvecklarna att det lägre priset blir kvar.

Så här samma år som Iphone fyller tio år känns det helt rätt att testa era kunskaper om gamla klassiska mobiltelefoner. Hur många rätt får du?

Med några nya videoklipp demonstrerar Apple IOS 11-funktioner för Ipad och Ipad Pro.

Apple och Paypal är bara några exempel på företag som efter händelserna i Charlottesville i USA tar krafttag mot hatsajter.

Den irländska regeringen kommer att följa EU-domen och kräva tillbaka 13 miljarder euro i restskatt från Apple, men vidhåller att de inte gjort något olagligt.