Toshiba presenterar konsumentvänliga företagslaptops

Toshiba visar nya produkter, som inkluderar bland annat en 2-i-1-enhet med stöd för pennor och diverse tillbehör. Målgruppen är företag, men även konsumenter hoppas Toshiba kunna tjusa med de nya datorerna.

Toshibas nya produktfamiljer kallas kollektivt för X-serien och inkluderar 12-tumsdatorn Portégé X20, som är en 2-i-1-enhet, samt 13,3-tumsdatorn Portégé X30 och 14-tumsdatorn Tecra X40. Samtliga datorer är inriktade mot företagsmarknaden men ska även säljas i konsumentled, och datorernas egenskaper är också otypiskt konsumentvänliga.

Portégé X20W är först ut och är redan officiellt lanserad. Det är en 2-i-1-dator på 12,5 tum med en vikt på blott 1,1 kilo. Till skillnad från många andra ultralätta hybridbärbara utrustas datorn endast med Intels U-serie av processorer, inte de mer vanligt förekommande fläktlösa Core Y-processorer vars prestanda ofta lämnar en del att önska. Core i5- och Core i7-modellerna stöder dessutom kryptering via TMP-moduler. Trots valet av processorer hävdar Toshiba att Portégé X20 ska kunna nå 16 timmar batteritid, och batteriet ska kunna snabbladdas via en egen teknisk lösning. Primärminnet kan fås upp till maximalt 16 GB LPDDR3, och lagringen kan fås med upp till 512 GB M.2-anslutna SSD-enheter.

Skärmen som används är en LCD/IPS-panel med upplösningen 1920 x 1080 och en ljusstyrka på 350 nits. Under presseventet var skärmen den enda uppenbara svaga punkten vi reagerade på, med något oinspirerande färgåtergivning och svag ljusstyrka. Toshiba nämnde inget om stöd för färgstandarder som DC-PCI3, vilket vi tolkar som att skärmen inte kommer nära denna. Skärmen är även tryckkänslig och kan kombineras med en Wacom-baserad penna med stöd för 2048 tryckpunkter.

Utöver detta är datorn utrustad med USB Type-C-port som kan ladda datorn och stöder Thunderbolt 3-anslutning med bandbredd på 40 Gbps. Det finns även en USB 3.0 Type-A-port och en fullstor HDMI-port. Kunder som beställer via Toshiba kan konfigurera datorn med stöd för Wigig. Chassit är byggt i magnesium och ska vara både tåligt och vattenavstötande, certifierad enligt den amerikanska militära hållbarhetsstandarden Mil STD 810G. Toshiba är så säkra på att datorerna är välbyggda att de erbjuder reparation eller ersättningsmaskin och pengarna tillbaka om datorn går sönder inom garantin.

Portégé X30 och Tecra X40 tar majoriteten av specifikationerna från X20W och placerar dessa i traditionella, men fortfarande tunna, bärbara bärbara datorer. Processoralternativ, lagring och skärmupplösning är identisk. Mängden primärminne som kan väljas är detsamma, men i X30/40 används DDR4 istället för LPDDR3. Batteritiden för X30 uppges vara 11 timmar medan X40 får nöja sig med 9 timmar. Portégé X30 och Tecra X40 får även två USB Type-C-portar med fullt Thunderbolt 3-stöd samt möjligheten att lägga till företagsinriktade moduler som Smartcard-läsare och SIM-kortsläsare för 4G-stöd.

Priserna för de olika konfigurationerna av Toshiba Portégé X20W börjar vid 16 000 kronor inklusive moms, och datorerna ska vara tillgängliga för försäljning i konsumentled redan nu men i skrivande stund har de inte dykt upp. Portégé X30 ska lanseras i maj där grundkonfigurationen ska kosta 13 000 kronor. Portégé X40 lanseras i juni och även där kostar grundkonfigurationen 13 000 kronor.

Den här veckan hos 99mac: Samsung Galaxy S8, Spotifys nya hårdvara och Office-assistenten.

1984 var det inte alla som var med på tekniktåget, till exempel inte programledaren för TV-programmet Dokument Utifrån.

Ett tidigare avsomnat Apple-projekt om Swish-liknande överföringar från konsument till konsument kan ha väckts till liv igen.

Under ett event i New York har Acer presenterat nya bärbara datorer och en hälsofokuserad smart klocka.

Det råder sannerligen ingen brist på läckra koncept för hur Apples produkter skulle kunna se ut, och det senaste konceptet gäller Macbook Pro.

Prestandasiffror från vad som påstås vara resultat för Apples kommande systemkrets A11 krossar allt motstånd i mätverktyget Geekbench.