Apple: "Ingen attack mot Icloud"

Efter att en hackergrupp hotat att radera hundratals miljoner IOS-enheter svarar nu Apple med ett officiellt uttalande.

Under gårdagen gick en hackergrupp som kallar sig "Turkish Crime Family" ut och påstod sig ha tillgång till en stor grupp Icloud-konton. Enligt Motherboard har gruppen krävt Apple på en lösensumma motsvarande 650 000 kronor i någon av de virtuella valutorna Bitcoin eller Ethereum, alternativt drygt 800 000 kronor i Itunes-presentkort.

Annars hotar gruppen att radera kontona och därmed ett stort antal Iphone- och Ipad-enheter den 7 april. Hackarna påstår sig ha tillgång till mellan 300 och 559 miljoner epostkonton på Apples domäner @icloud och @me.

Efter att händelsen uppmärksammats har nu Apple gjort ett uttalande till Fortune, där de uppger att företagets molntjänst Icloud inte har utsatts för någon attack. En talesperson för Apple säger:

– Det har inte skett något intrång i något av Apples system, inklusive #Icloud och Apple ID. Den påstådda listan av mailadresser och lösenord verkar ha tagits från någon tidigare komprometterad tjänst från tredje part.

Enligt en källa till Fortune som är bekant med informationen matchar många av adresserna ett intrång på nätverket Linkedin 2012, som offentliggjordes förra året. Apple uppger också att de aktivt bevakar försök att få otillåten tillgång till användarkonton, och samarbetar med rättsväsende för att identifiera utpressarna.

Det är i dagsläget svårt att avgöra allvaret i hackarnas hot, men det kan ändå vara en god idé att se över lösenordet till Icloud och ändra det regelbundet.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
2 svar

För alla som använder Chrome eller Googles sökapp i Android går det nu att få en förhandsvisning av Youtube-klipp.

Leveranstiden minskar nu ytterligare för att få hem de trådlösa hörlurarna Airpods från Apples nätbutik. Köpsugna spekulanter behöver nu vänta blott ett par veckor på att få hem sina exemplar.

Google kan ha ett par smarta hörlurar likt Apples Airpods på gång. Lite snokande i en betaversion av en Google-app bjuder på referenser till ett par hörlurar med Google Assistant.

Googles nästa version av Android kommer som rykten har påstått att döpas efter den välkända kakan Oreo.

Ibland missuppfattar Siri vad du försöker säga till henne. Istället för att sucka, och försöka prata med henne igen, kan du korrigera felet genom att skriva.

Efter en granskning som Southern Poverty Law Center (SPLC) har gjort tar Spotify bort vitmaktmusik från sitt musikutbud.