Apple: "Ingen attack mot Icloud"

Efter att en hackergrupp hotat att radera hundratals miljoner IOS-enheter svarar nu Apple med ett officiellt uttalande.

Under gårdagen gick en hackergrupp som kallar sig "Turkish Crime Family" ut och påstod sig ha tillgång till en stor grupp Icloud-konton. Enligt Motherboard har gruppen krävt Apple på en lösensumma motsvarande 650 000 kronor i någon av de virtuella valutorna Bitcoin eller Ethereum, alternativt drygt 800 000 kronor i Itunes-presentkort.

Annars hotar gruppen att radera kontona och därmed ett stort antal Iphone- och Ipad-enheter den 7 april. Hackarna påstår sig ha tillgång till mellan 300 och 559 miljoner epostkonton på Apples domäner @icloud och @me.

Efter att händelsen uppmärksammats har nu Apple gjort ett uttalande till Fortune, där de uppger att företagets molntjänst Icloud inte har utsatts för någon attack. En talesperson för Apple säger:

– Det har inte skett något intrång i något av Apples system, inklusive #Icloud och Apple ID. Den påstådda listan av mailadresser och lösenord verkar ha tagits från någon tidigare komprometterad tjänst från tredje part.

Enligt en källa till Fortune som är bekant med informationen matchar många av adresserna ett intrång på nätverket Linkedin 2012, som offentliggjordes förra året. Apple uppger också att de aktivt bevakar försök att få otillåten tillgång till användarkonton, och samarbetar med rättsväsende för att identifiera utpressarna.

Det är i dagsläget svårt att avgöra allvaret i hackarnas hot, men det kan ändå vara en god idé att se över lösenordet till Icloud och ändra det regelbundet.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
2 svar

Amanda, Andreas och Ida pratar om ljudbokstjänster, Ipad Pro och One Plus 5, en mobil som lånar friskt från Apple.

Verizon-ägda Yahoo lägger ner sin populära nyhetsapp News Digest som sammanfattar och sammanställer de viktigaste nyheterna två gånger om dagen.

Apples avtal med de stora skivbolagen löper snart ut, och teknikjätten vill nu omförhandla med lägre ersättning för musiken.

En andra våg av betaversioner har släppts för Apples system Mac OS, IOS, TV OS och Watch OS.

Apples tidigare IOS-chef Scott Forstall är tillbaka i strålkastarljuset. Computer History Museum har lagt upp en filmad intervju på sin Facebook-sida med anledning av tioårsjubileet av Iphone.

Den tredje generationen av superlätta datorn Macbook med Retina-skärm får en märkbar prestandaförbättring, och lockar med en mycket välkommen förändring av hårdvaran. Jakob Nilsson har testat.