Fingerprint Cards sänks efter ny vinstvarning

Efter att ha höjts till skyarna rasar nu aktien för Fingeprint Cards AB, efter att företaget varnat för ett ännu sämre kvartal än väntat.

Svenska Fingerprint Cards utvecklar och säljer teknik för fingeravtrycksläsare i mobiltelefoner och surfplattor. Företaget börsintroducerades 1998, och aktievärdet har stigit kraftigt från 2015. Förra året gick Fingerprint Cards dock ut med en vinstvarning, och en planerad första aktieutdelning ställdes in. Som ett resultat sjönk aktien kraftigt.

Nu vinstvarnar Fingerprint Cards ännu en gång, och skriver i ett pressmeddelande att de förväntar sig ett ännu sämre första kvartal 2017 än den tidigare prognosen. Svagare efterfrågan än väntat och för höga lagernivåer gör att företaget nu väntar sig en intäktsnedgång om mer än 50 procent för kvartalet.

För många analytiker har beskedet lett till en ökad oro kring Fingerprint Card och företagets förmåga att bedöma marknaden. Flera banker och andra institutioner ändrar nu sina rekommendationer för Fingerprint-aktien från "Köp" till "Behåll", samt sänker sina förväntningar ordentligt. Både SEB, Nordea och Handelsbanken ändrar sin riktkurs för aktien till 40 kronor, rapporterar Privata Affärer. Carnegie sänker riktkursen till 25 kronor och upprepar sin tidigare rekommendation "Sälj".

Fingerprint Cards uppger nu att företaget ska utvärdera sin strategi och "försvara och stärka positionen" inom smarta mobiltelefoner.

Har du aktier i Fingerprint Cards?

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
4 svar

Apple och Paypal är bara några exempel på företag som efter händelserna i Charlottesville i USA tar krafttag mot hatsajter.

Den irländska regeringen kommer att följa EU-domen och kräva tillbaka 13 miljarder euro i restskatt från Apple, men vidhåller att de inte gjort något olagligt.

Efter ett gäng billigare telefoner är det nu dags för HMD att släppa sitt första flaggskepp som bär namnet Nokia 8.

Så här samma år som Iphone fyller tio år känns det helt rätt att testa era kunskaper om gamla klassiska mobiltelefoner. Hur många rätt får du?

Enligt nya rapporter kommer Apple att spendera omkring åtta miljarder kronor på eget videomaterial till Apple Music. Upp till tio nya serier ska släppas till tjänsten det kommande året.

Instagram rullar ut en ny – fast gammal och välbeprövad – funktion, nämligen trådade kommentarer.