Nyheterna i Android O

Google presenterade nyligen nästa version av sitt operativsystem, Android O, på sin utvecklarblogg. Här är de största nyheterna.

I ett inlägg på sin utvecklarblogg presenterade #Google nyligen några funktioner som nästa version av #Android kommer ha. Versionen går än så länge under arbetsnamnet Android O och internet verkar lägga alla sina pengar på att O:et står för Oreo. Detta är några av funktionerna som kommer finnas i #Android O:

Android kommer i nästa uppdatering kunna begränsa vad appar kan och inte kan göra när de ligger öppna i bakgrunden. Systemet kommer prioritera att spara ström och Android O gör smarta prioriteringar utan att användaren behöver göra något.

I och med förra årets Android Nougat lanserade Google ett nytt ramverk för notiser, där viktiga notiser prioriteras högre. I Android O kommer Google bygga vidare på detta och notiser kommer att kunna grupperas efter tema eller typ. Notiserna hanteras fortfarande av appen som skickar ut dem men användare kan anpassa hur notiserna visas så det blir lättare att skilja viktiga notiser från de mindre viktiga.

En annan nyhet i Android O är något Google kallar för Autofill Framework. Det är en smart lagring av information som kan behöva sparas för inloggning, ifyllning av formulär osv. Efter att användaren fyllt i information som behövs kommer gamla och nya appar kunna använda sig av informationen för att göra ifyllandet av formulär med mera smidigare.

Android O kommer även få stöd för bild-i-bild där exempelvis en video kan spelas i ett fönster i nedre hörnet samtidigt som användaren fortsätter att surfa eller göra annat på mobilen eller plattan.

Det kommer bli lättare för utvecklare att jobba med typsnitt när de designar appar för Android i framtiden. Precis som utvecklare kan definiera specifika färger kommer de i Android O kunna ha större kontroll över exakt vilka typsnitt som kommer användas i appen.

Google introducerar också adaptiva ikoner som innebär att ikonerna kan innehålla visuella effekter. I Android O kommer Google att standardisera hur dessa ikoner görs för att få en snyggare helhetsupplevelse. Android O kommer också få stöd för att visa större färgomfång. För att apputvecklare ska kunna utnyttja detta behöver de lägga in bitmappar med inbäddade färgprofiler såsom AdobeRGB, Pro Photo RGB, DCI-P3.

Android O får en förbättrad trådlös anslutning som bland annat innebär högkvalitativt ljud över Bluetooth genom Sonys kodek LDAC och tekniken NAN (Neighborhood Aware Networking) vilket betyder att enheter med rätt hårdvara kan samtala med varandra genom Wifi utan en central åtkomstpunkt.

Google kommer också fokusera på att bygga en bättre modell för mus- och kommandonavigering samt att internetsurfande inuti appar som Facebook kommer bli mer stabilt och pålitligt.

Android O finns tillgängligt i en första utvecklarversion, men när den färdiga versionen släpps är i dagsläget oklart.

Apple och Paypal är bara några exempel på företag som efter händelserna i Charlottesville i USA tar krafttag mot hatsajter.

Den irländska regeringen kommer att följa EU-domen och kräva tillbaka 13 miljarder euro i restskatt från Apple, men vidhåller att de inte gjort något olagligt.

Efter ett gäng billigare telefoner är det nu dags för HMD att släppa sitt första flaggskepp som bär namnet Nokia 8.

Så här samma år som Iphone fyller tio år känns det helt rätt att testa era kunskaper om gamla klassiska mobiltelefoner. Hur många rätt får du?

Enligt nya rapporter kommer Apple att spendera omkring åtta miljarder kronor på eget videomaterial till Apple Music. Upp till tio nya serier ska släppas till tjänsten det kommande året.

Instagram rullar ut en ny – fast gammal och välbeprövad – funktion, nämligen trådade kommentarer.