Krönika: Vad hände med eventet, Apple?

99macs redaktör försöker tolka Apple, och frågar sig vad som hände med det förväntade mars-eventet. Kommer det i april, eller blir det inget? Och var är Ipad Pro?

Det talas ofta om att #Apple är ett företag besatt av årscykler och rutiner. Inte minst jag själv brukar ofta lyfta fram Apples förutsägbarhet, mitt i allt hemlighetsmakeri. Vi kanske inte vet hur nästa Iphone kommer se ut, men vi vet när den kommer. Vi vet också att varje ny siffra på telefonen året efter följs av en S-modell, med likartat utseende men nya funktioner på insidan. Apple har en rytm, och den som lär sig rytmen vet ungefär vad som kan förväntas.

Detta stämmer på sätt och vis, men grejen med Apple är att de är förutsägbara tills de inte är det längre. Plötsligt gör företaget helt om och ändrar sin rytm, eller hoppar över ett år för att sedan följa samma mönster igen. Det är kul, för det gör det hela lite spännande och intressant. Det ger oss också möjligheter att leka en lek som kallas "vi försöker tolka Apple". Eftersom Apple sällan gör offentliga uttalanden, och i princip aldrig om sina egna planer, finns det alltid många okända faktorer att försöka ta hänsyn till.

Detta gäller inte minst ifråga om Apples mediaevent. I korthet kan vi beskriva cykeln så här: I september släpps de viktigaste konsumentprodukterna, framförallt Iphone men också Apple Watch. Då kommer dessa ut i handeln i god till den mycket viktiga julhandeln. Ibland följs detta upp av ett oktober-event med lite mindre viktiga prylar; Ipad, Apple TV och Mac. WWDC i juni handlar däremot nästan helt om mjukvara och är utvecklarnas stora högtid. Om hårdvara presenteras där är de riktade mot Apples pro-användare. Mac Pro och den första versionen av Macbook Pro Retina har båda gjort entré under WWDC.

Var är min Ipad Pro?

Fyra av de sex senaste åren har Apple också hållit ett mediaevent i mars månad. Där har de passat på att släppa lite mindre produkter, inte överskuggade av Iphone i september eller mjukvaran som presenteras på WWDC i juni. Här har Iphone SE och Macbook dykt upp, men också Ipad Pro 9,7 tum och 2012 Ipad 3. Lite blandad kompott alltså, men alltid alternativa varianter av redan befintliga produkter.

Fin färg, men knappast värd ett eget event.

Gott om rykten pekade mot ett marsevent även i år, men det skedde inte. Istället lanserade Apple en rad nyheter med inga andra fanfarer än ett pressmeddelande. De större nyheterna som vi väntar på - framförallt en nydesignad Ipad Pro - lyste däremot med sin frånvaro.

Alla nyheter som presenterades i veckan – ny instegsmodell av Ipad, röd Iphone, ökat lagringsutrymme, nya färger på tillbehör som skyddsskal och klockarmband – känns som att de skulle passa in under ett event. Inte som huvudnummer givetvis, men som utfyllnad. Tillsammans med en helt ny variant av Ipad Pro med 10,5-tumsskärm hade detta kunna ta upp en eller en och en halv timme. Ganska normal längd för ett mindre mediaevent, med störst fokus på Ipad Pro men också plats för en demonstration av appen Clips och lite snack om vilken fantastisk produkt Ipad är.

Så, låt oss leka. Vad var det som hände, och varför blev det inget mediaevent som vi trodde? Jag ser några olika alternativ:

1. Den nya Ipad Pro är försenad, och kunde inte visas i mars. Den kommer istället göra entré under WWDC eller rentav i september.

2. Apple planerar ett vårevent, men i april. Nyheterna igår betade Apple av för att de inte får plats under eventet, vilket betyder att Apple har massor av spännande saker att visa.

3. Apple har insett att Ipad inte är en särskilt het produkt, och kommer inte att hålla särskilda event för dem längre.

Spekulationsdags!

Det andra alternativet är helt klart det roligaste, och visst kan vi tänka oss några ytterligare nyheter som tillsammans med Ipad Pro kan fylla ett helt event. Rejält uppdaterade Imac-modeller väntar vi på, liksom en ny version av Apple TV. Det är visserligen inte likt Apple att hålla event i april, men som sagt ändrar de sina vanliga rutiner när de har skäl att göra det. Om inte Ipad Pro blivit försenad kanske Imac eller Apple TV blivit det?

Det tredje alternativet verkar däremot inte sannolikt. Visserligen har Ipad inte blivit den enorma succé som Apple säkert hoppades, och försäljningen fortsätter att sjunka från år till år. Men Apple verkar ändå tro på produktens potential. Om de vill övertyga kunderna om förträffligheten hos Ipad bör de lägga mer fokus på den snarare än mindre.

Det första alternativet är det tråkigaste, men också det mest sannolika. Förseningar inträffar ständigt, och för Apple har det tyvärr blivit allt vanligare de senaste åren. Både inför den första versionen av Ipad Pro och Apple TV 4 gick rykten i gott och väl ett år innan produkterna till slut dök upp. Det är fullt möjligt att tillverkningen av nya Ipad Pro går långsammare än vad som var planen från början. Vi har rapporterat rykten att den inte skulle börja säljas förrän i maj eller juni, och om den drabbats av ytterligare förseningar är det bättre för Apple att vänta med lansering till WWDC. Särskilt om de vill trycka på Pro-modellens lämplighet för proffsanvändare.

Jag lutar alltså själv åt att nya Ipad Pro kommer dyka upp först till sommaren, och att vi innan dess förhoppningsvis får se uppdaterade Imac-modeller dyka upp tillsammans med ett pressmeddelande. En ny Apple TV brådskar inte, och det skulle inte förvåna mig om den kommer först i höst.

Vad tror ni andra? Var det här planen hela tiden, eller var det något som hände och isåfall vad? Och när får vi se den omtalade nya Ipad Pro-modellen? Dela med er av era klurigaste teorier!

Kommentarer
65 svar

Apple och Paypal är bara några exempel på företag som efter händelserna i Charlottesville i USA tar krafttag mot hatsajter.

Den irländska regeringen kommer att följa EU-domen och kräva tillbaka 13 miljarder euro i restskatt från Apple, men vidhåller att de inte gjort något olagligt.

Efter ett gäng billigare telefoner är det nu dags för HMD att släppa sitt första flaggskepp som bär namnet Nokia 8.

Så här samma år som Iphone fyller tio år känns det helt rätt att testa era kunskaper om gamla klassiska mobiltelefoner. Hur många rätt får du?

Enligt nya rapporter kommer Apple att spendera omkring åtta miljarder kronor på eget videomaterial till Apple Music. Upp till tio nya serier ska släppas till tjänsten det kommande året.

Instagram rullar ut en ny – fast gammal och välbeprövad – funktion, nämligen trådade kommentarer.