Apple släpper videoappen Clips

Apple lanserar appen Clips som ska göra det enkelt att skapa utryckfulla och personliga videor på Iphone.

Idag uppdaterar Apple inte bara sina Ipad-modeller, klockarmband och ger Iphone 7 och 7 Plus en ny färg. Företaget lanserar även appen Clips för IOS. Till appen kommer en drös med olika effekter såsom serieboksfilter, stickers i form av pratbubblor, olika former och animerade lager som ligger över hela bilden. I ett pressmeddelande säger Apples produktansvarige Susan Prescott att:

– Clips ger IOS-användare nya sätt att uttrycka sig på genom video, appen är lätt att använda. Effekter, filter, och den fantastiska nya funktionen Live Titles som vi tagit fram för Clips låter vem som helst skapa snygga och lättdelade videos genom bara några knapptryck.

I appen ingår en uppsättning låtar som går att använda och det går att anpassa låtarnas längd till videon. Den nya funktionen Live Titles låter dig lägga in text genom tal. Texten synkas på direkten med vad användaren säger. I efterhand går det att ändra utseende på texten, redigera eller lägga in emoji-symboler.

Det går att dela videorna på sociala medier men om du delar Clips-videorna i Apples egen meddelandeapp kan Clips tipsa om vilka du kanske vill skicka videon baserat på vilka som är med i videon eller vilka du oftast delar saker med.

Appen kommer att finnas tillgänglig gratis från början av april. Appen är kompatibel med Iphone 5S eller senare, den nya 9,7-tum Ipad-modellen, alla Ipad Pro- och Ipad Air-modeller, Ipad Mini 2 eller senare samt sjätte generationen av Ipod Touch. För att kunna installera appen måste IOS 10.3 vara installerat.

Amanda, Andreas och Ida pratar om ljudbokstjänster, Ipad Pro och One Plus 5, en mobil som lånar friskt från Apple.

Verizon-ägda Yahoo lägger ner sin populära nyhetsapp News Digest som sammanfattar och sammanställer de viktigaste nyheterna två gånger om dagen.

Apples avtal med de stora skivbolagen löper snart ut, och teknikjätten vill nu omförhandla med lägre ersättning för musiken.

En andra våg av betaversioner har släppts för Apples system Mac OS, IOS, TV OS och Watch OS.

Apples tidigare IOS-chef Scott Forstall är tillbaka i strålkastarljuset. Computer History Museum har lagt upp en filmad intervju på sin Facebook-sida med anledning av tioårsjubileet av Iphone.

Den tredje generationen av superlätta datorn Macbook med Retina-skärm får en märkbar prestandaförbättring, och lockar med en mycket välkommen förändring av hårdvaran. Jakob Nilsson har testat.