Guetzli: Högkvalitativa jpeg-bilder som upptar mindre plats

Google annonserar den nya öppna källkodsalgoritmen Guetzli som skapar högkvalitativa jpeg-bilder som upptar 35 procent mindre plats än nuvarande metoder.

Föga förvånade intresserar Google sig för att hitta sätt som gör att det går så snabbt som möjligt att ladda bilder och hemsidor. Nu presenterar #Google på sin forskarblogg den öppna källkodsalgoritmen Guetzli som på många sätt liknar algoritmen Zopfli som krymper png- och gzip-filer utan att behöva göra om dem till ett nytt format.

Guetzli, som betyder kaka på schweizertyska, är en ”jpeg-omkodare för digitala bilder och webbgrafik som möjliggör en snabbare internetupplevelse genom att producera mindre jpeg-filer samtidigt som kompabiliteten med existerande webbläsare bibehålls.”

Google har skapat en speciell sökalgoritm som analyserar bilden och gör mer kvalificerade beslut än vad som tidigare varit möjligt. Guetzli är något långsammare än andra metoder, exempelvis libjpeg. Dock har Google i undersökningar upptäckt att människor konstant föredrar Geutzli-bilder framför libjpeg-bilder och hoppas att detta ska överväga faktumet att bilderna tar lite längre tid att producera.

Den här veckan listar Jakob och Andreas sina respektive topp fem teknikprylar genom tiderna.

Den som använde datorer på 80- och 90-talet kommer säkerligen att småle åt veckans fredagsvideo, signerad komikern Eddie Izzard.

Efter flera år av att kräva licenskostnader för Thunderbolt-protokollet ska det bli fritt att använda för alla. Målet är att bredda användningen av protokollet.

Pokémon Go blir inte det sista spelet som låter dig leka med fantasirika kreatur i telefonen. Magikarp Jump är den senaste titeln till IOS och Android.

Den sänkta ljudnivån innebär att Spotify nu ligger på samma nivå som Tidal och Youtube, något som hyllas av ljudfantaster.

En ansökan från Apple till den amerikanska kommunikationsmyndigheten avslöjar att företaget börjat testköra mobila höghastighetsuppkopplingar.