Guetzli: Högkvalitativa jpeg-bilder som upptar mindre plats

Google annonserar den nya öppna källkodsalgoritmen Guetzli som skapar högkvalitativa jpeg-bilder som upptar 35 procent mindre plats än nuvarande metoder.

Föga förvånade intresserar Google sig för att hitta sätt som gör att det går så snabbt som möjligt att ladda bilder och hemsidor. Nu presenterar #Google på sin forskarblogg den öppna källkodsalgoritmen Guetzli som på många sätt liknar algoritmen Zopfli som krymper png- och gzip-filer utan att behöva göra om dem till ett nytt format.

Guetzli, som betyder kaka på schweizertyska, är en ”jpeg-omkodare för digitala bilder och webbgrafik som möjliggör en snabbare internetupplevelse genom att producera mindre jpeg-filer samtidigt som kompabiliteten med existerande webbläsare bibehålls.”

Google har skapat en speciell sökalgoritm som analyserar bilden och gör mer kvalificerade beslut än vad som tidigare varit möjligt. Guetzli är något långsammare än andra metoder, exempelvis libjpeg. Dock har Google i undersökningar upptäckt att människor konstant föredrar Geutzli-bilder framför libjpeg-bilder och hoppas att detta ska överväga faktumet att bilderna tar lite längre tid att producera.

Hidden Folks är ett ganska simpelt sakletarspel, som dock charmar tack vare sinnrikt illustrerade bilder, lustiga ljudeffekter och en nästan total gullighet.

Apple uppdaterar musikrigg-programmet Mainstage till version 3.3, med en lång lista av nya funktioner och åtgärder.

Apparna Pages, Numbers och Keynote får en uppdatering av Apple både på Mac, Iphone och Ipad.

Även Apple TV får en ny version av operativsystemet, och TV OS 2 erbjuder bland annat snabbare skrollning och smidigare hyrfilmsupplevelse.

Apple har uppdaterat mjukvaran i Apple Watch till version 3.2, med bland annat den nya funktionen bioläge.

Apple har uppdaterat operativsystemet Mac OS Sierra till version 10.12.4, med bland annat den nya funktionen Night Shift.

Tack till mattiL för detta #nyhetstips!