Guetzli: Högkvalitativa jpeg-bilder som upptar mindre plats

Google annonserar den nya öppna källkodsalgoritmen Guetzli som skapar högkvalitativa jpeg-bilder som upptar 35 procent mindre plats än nuvarande metoder.

Föga förvånade intresserar Google sig för att hitta sätt som gör att det går så snabbt som möjligt att ladda bilder och hemsidor. Nu presenterar #Google på sin forskarblogg den öppna källkodsalgoritmen Guetzli som på många sätt liknar algoritmen Zopfli som krymper png- och gzip-filer utan att behöva göra om dem till ett nytt format.

Guetzli, som betyder kaka på schweizertyska, är en ”jpeg-omkodare för digitala bilder och webbgrafik som möjliggör en snabbare internetupplevelse genom att producera mindre jpeg-filer samtidigt som kompabiliteten med existerande webbläsare bibehålls.”

Google har skapat en speciell sökalgoritm som analyserar bilden och gör mer kvalificerade beslut än vad som tidigare varit möjligt. Guetzli är något långsammare än andra metoder, exempelvis libjpeg. Dock har Google i undersökningar upptäckt att människor konstant föredrar Geutzli-bilder framför libjpeg-bilder och hoppas att detta ska överväga faktumet att bilderna tar lite längre tid att producera.

Ida och Amanda har tagit över studion och pratar bland annat om nästa Iphone, Ipad Pro och fri surf på semestern. Missa inte!

För att inleda den här helgen med några goda skratt bjuder vi på en video med några ungar som får undersöka äldre teknik.

Sju år efter Transmit 4 uppdaterar nu utvecklarna Panic sin omtyckta filhanterare Transmit till version 5.

Apples videoapp Clips uppdateras med Disney-karaktärer så som Kalle Anka och Buzz Lightyear och får också många nya grafiska element.

Nu är det möjligt att betala för Itunes och appar via mobilräkningen också i Sverige – i alla fall om man är kund hos Tre eller Telenor.

Tack till reboot81 för detta #nyhetstips!

Spotify tar bort appar specifikt gjorda för ett antal högtalare och satsar istället på Spotify Connect eller Chromecast Audio.