Astmastudie använde Researchkit

Nyligen publicerades en studie som använt Apples medicinska ramverk Researchkit för att samla in forskningsunderlag.

2015 lanserade #Apple sitt ramverk #Researchkit som är speciellt framtaget för medicinsk forskning och studier. Forskare kan skapa egna appar för sina studier och en av de första apparna som gjordes var Asthma Health. Nu har en forskargrupp på Icahn School of Madicine på Mount Sinai i New York gjort en studie som använt sig av astmaappen som forskningsunderlag, rapporterar Apple Insider.

Studien har publicerats i Nature Biotechnology och trots att nästan 50 000 laddade ner appen under det första halvåret var det endast 7 593 personer som godkände och slutförde det elektroniska godkännandet som krävs för att appen ska kunna börja samla information. I slutänden var det endast 2 317 personer som slutförde flertalet tester under de sex månader som studien pågick.

Resultaten jämfördes sedan med andra astmastudier och forskarna har kommit fram till att studien påvisar likande resultat som studier som använt mer konventionella insamlingsmetoder. Yvonne Chan som varit involverad i studien på Mount Sinai säger att detta sätt att inhämta forskningsunderlag passar bäst för studier som görs under en kort tid och som kräver stor spridning över geografiska områden, regelbunden informationshämtning samt snabb återkoppling från medverkande. Vidare säger hon:

– Vår studie demonstrerar styrkan hos hälsoverktyg i mobilen för att kunna skala upp och påskynda den kliniska forskningen så vi kan härleda de bevis som behövs för att förbättra klinisk praxis och förbättra patientvården.

Mount Sinai är ett av de största akademiska sjukhusen i New York, och även ett av de äldsta. Det har flera gånger rankats som ett av USA:s bästa sjukhus. Forskargruppen hoppas nu att denna studie ska fungera som ett sätt att ge Researchkit bättre kredibilitet inom forskarvärlden.

Mediaplattformen Plex ligger i skottgluggen. Anledningen är nya villkor runt bland annat datainsamling.

Den här veckan pratar Ida Blix och Andreas Eklöv om Apples planer för eget videomaterial, rykten om Apple Watch, nya Nokia 8 och om Apples Smart Connector.

Det är fredag och det firar vi med att titta på den senaste filmen från en drönare som flugit över Apple Park.

Affinity Photo för Ipad såldes till en början till ett reducerat pris, men nu berättar utvecklarna att det lägre priset blir kvar.

Så här samma år som Iphone fyller tio år känns det helt rätt att testa era kunskaper om gamla klassiska mobiltelefoner. Hur många rätt får du?

Med några nya videoklipp demonstrerar Apple IOS 11-funktioner för Ipad och Ipad Pro.