Hur bra är du på källkritik?

Internetstiftelsen i Sverige har gjort en guide om källkritik på nätet och ett test där du kan testa hur bra på källkritik du är.

Internetstiftelsen i Sverige ansvarar bland annat för att sköta den tekniska driften och administrera .se- och .nu-domänerna. De samlar också årligen in och presenterar statistik om svenskars internetvanor samt driver en mängd olika initiativ.

Ett av dessa är att uppmärksamma vikten av källkritik på nätet. De har gjort ett test där du kan testa hur bra du själv är på #källkritik på nätet. Om du inte får så många rätt går det alltid att använda deras guide om källkritik på nätet.

Guiden har de gjort i samarbete med Viralgranskaren och där går de igenom grunderna som vad en källa är eller varför det är viktigt till teknisk granskning av källor på nätet och hur du sorterar olika källor.

Debatten kring fejknyheter och källkritik blev extra högljudd förra året under det amerikanska presidentvalet och både sidor som Google och Facebook gick efter valet ut med att de skulle göra det svårare att sprida fejknyheter på sajterna.

Hur många rätt fick du på testet?

Kommentarer
13 svar

Spotify arbetar på sin första egna hårdvaruprodukt i form av en uppkopplad enhet, enligt en jobbannons på företagets webbplats.

Samsung är nöjda med intresset kring Galaxy S8, och meddelar att förhandsbokningarna varit "de bästa någonsin".

Apple har rekryterat ytterligare en profilerad VR-expert, nämligen Jeff Norris som tidigare arbetat på NASA med projekt kring virtuell och förstärkt verklighet för astronauter.

Premiären för Apples programserie Carpool Karaoke senareläggs och kommer längre fram i år.

Bristande tillgång på komponenter kan skjuta fram produktionen av Apples nästa Iphone till oktober eller november.

Uber samlade information från kunders Iphone-enheter, och försökte dölja detta från Apple enligt en artikel i New York Times.