Hur bra är du på källkritik?

Internetstiftelsen i Sverige har gjort en guide om källkritik på nätet och ett test där du kan testa hur bra på källkritik du är.

Internetstiftelsen i Sverige ansvarar bland annat för att sköta den tekniska driften och administrera .se- och .nu-domänerna. De samlar också årligen in och presenterar statistik om svenskars internetvanor samt driver en mängd olika initiativ.

Ett av dessa är att uppmärksamma vikten av källkritik på nätet. De har gjort ett test där du kan testa hur bra du själv är på #källkritik på nätet. Om du inte får så många rätt går det alltid att använda deras guide om källkritik på nätet.

Guiden har de gjort i samarbete med Viralgranskaren och där går de igenom grunderna som vad en källa är eller varför det är viktigt till teknisk granskning av källor på nätet och hur du sorterar olika källor.

Debatten kring fejknyheter och källkritik blev extra högljudd förra året under det amerikanska presidentvalet och både sidor som Google och Facebook gick efter valet ut med att de skulle göra det svårare att sprida fejknyheter på sajterna.

Hur många rätt fick du på testet?

Kommentarer
13 svar

Den här veckan listar Jakob och Andreas sina respektive topp fem teknikprylar genom tiderna.

Den som använde datorer på 80- och 90-talet kommer säkerligen att småle åt veckans fredagsvideo, signerad komikern Eddie Izzard.

Efter flera år av att kräva licenskostnader för Thunderbolt-protokollet ska det bli fritt att använda för alla. Målet är att bredda användningen av protokollet.

Pokémon Go blir inte det sista spelet som låter dig leka med fantasirika kreatur i telefonen. Magikarp Jump är den senaste titeln till IOS och Android.

Den sänkta ljudnivån innebär att Spotify nu ligger på samma nivå som Tidal och Youtube, något som hyllas av ljudfantaster.

En ansökan från Apple till den amerikanska kommunikationsmyndigheten avslöjar att företaget börjat testköra mobila höghastighetsuppkopplingar.