Hur bra är du på källkritik?

Internetstiftelsen i Sverige har gjort en guide om källkritik på nätet och ett test där du kan testa hur bra på källkritik du är.

Internetstiftelsen i Sverige ansvarar bland annat för att sköta den tekniska driften och administrera .se- och .nu-domänerna. De samlar också årligen in och presenterar statistik om svenskars internetvanor samt driver en mängd olika initiativ.

Ett av dessa är att uppmärksamma vikten av källkritik på nätet. De har gjort ett test där du kan testa hur bra du själv är på #källkritik på nätet. Om du inte får så många rätt går det alltid att använda deras guide om källkritik på nätet.

Guiden har de gjort i samarbete med Viralgranskaren och där går de igenom grunderna som vad en källa är eller varför det är viktigt till teknisk granskning av källor på nätet och hur du sorterar olika källor.

Debatten kring fejknyheter och källkritik blev extra högljudd förra året under det amerikanska presidentvalet och både sidor som Google och Facebook gick efter valet ut med att de skulle göra det svårare att sprida fejknyheter på sajterna.

Hur många rätt fick du på testet?

Kommentarer
13 svar

Ida och Amanda har tagit över studion och pratar bland annat om nästa Iphone, Ipad Pro och fri surf på semestern. Missa inte!

För att inleda den här helgen med några goda skratt bjuder vi på en video med några ungar som får undersöka äldre teknik.

Sju år efter Transmit 4 uppdaterar nu utvecklarna Panic sin omtyckta filhanterare Transmit till version 5.

Apples videoapp Clips uppdateras med Disney-karaktärer så som Kalle Anka och Buzz Lightyear och får också många nya grafiska element.

Nu är det möjligt att betala för Itunes och appar via mobilräkningen också i Sverige – i alla fall om man är kund hos Tre eller Telenor.

Tack till reboot81 för detta #nyhetstips!

Spotify tar bort appar specifikt gjorda för ett antal högtalare och satsar istället på Spotify Connect eller Chromecast Audio.