Hur bra är du på källkritik?

Internetstiftelsen i Sverige har gjort en guide om källkritik på nätet och ett test där du kan testa hur bra på källkritik du är.

Internetstiftelsen i Sverige ansvarar bland annat för att sköta den tekniska driften och administrera .se- och .nu-domänerna. De samlar också årligen in och presenterar statistik om svenskars internetvanor samt driver en mängd olika initiativ.

Ett av dessa är att uppmärksamma vikten av källkritik på nätet. De har gjort ett test där du kan testa hur bra du själv är på #källkritik på nätet. Om du inte får så många rätt går det alltid att använda deras guide om källkritik på nätet.

Guiden har de gjort i samarbete med Viralgranskaren och där går de igenom grunderna som vad en källa är eller varför det är viktigt till teknisk granskning av källor på nätet och hur du sorterar olika källor.

Debatten kring fejknyheter och källkritik blev extra högljudd förra året under det amerikanska presidentvalet och både sidor som Google och Facebook gick efter valet ut med att de skulle göra det svårare att sprida fejknyheter på sajterna.

Hur många rätt fick du på testet?

Kommentarer
13 svar

Hidden Folks är ett ganska simpelt sakletarspel, som dock charmar tack vare sinnrikt illustrerade bilder, lustiga ljudeffekter och en nästan total gullighet.

Apple uppdaterar musikrigg-programmet Mainstage till version 3.3, med en lång lista av nya funktioner och åtgärder.

Apparna Pages, Numbers och Keynote får en uppdatering av Apple både på Mac, Iphone och Ipad.

Även Apple TV får en ny version av operativsystemet, och TV OS 2 erbjuder bland annat snabbare skrollning och smidigare hyrfilmsupplevelse.

Apple har uppdaterat mjukvaran i Apple Watch till version 3.2, med bland annat den nya funktionen bioläge.

Apple har uppdaterat operativsystemet Mac OS Sierra till version 10.12.4, med bland annat den nya funktionen Night Shift.

Tack till mattiL för detta #nyhetstips!