Ny app ska hjälpa rollspelare

Dungeons & Dragons är ett av världens mest populära rollspel, och nu släpps en app för att ersätta papper och penna vid spelandet.

Den amerikanska speltillverkaren Wizards of the Coast äger idag rättigheterna till det populära rollspelet Dungeons & Dragons, förkortat D&D. Spelet var ett av de tidigaste rollspelen, och utgavs första gången redan 1974.

Traditionellt har rollspelare använt penna och papper för att hålla koll på sina fiktiva karaktärer och annan viktig information. Nu har Wizards of the Coast tillkännagivit en app till D&D som ska modernisera spelandet. Appen heter D&D Beyond och ska vara en "digital verktygslåda" kompatibel med femte utgåvan av Dungeons & Dragons.

Appen innehåller funktioner för att skapa karaktärer och sedan hålla ordning på dem, inklusive statistik och färdigheter samt utrustning. I appen finns också regelverk och allt annat som annars hittas i tjocka böcker.

D&D Beyond släpps snart i betaversion, och intresserade kan redan nu anmäla intresse för att testa appen. Den skarpa versionen ska enligt planen släppas i sommar, men Wizards of the Coast lovar att mer information kommer snart.

Tips för rollspelsintresserade

Lyssna också på Geeks-podden #Fulkultur, där avsnitt 21 ägnas åt just rollspel.

Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.

Hidden Folks är ett ganska simpelt sakletarspel, som dock charmar tack vare sinnrikt illustrerade bilder, lustiga ljudeffekter och en nästan total gullighet.

Apple uppdaterar musikrigg-programmet Mainstage till version 3.3, med en lång lista av nya funktioner och åtgärder.

Apparna Pages, Numbers och Keynote får en uppdatering av Apple både på Mac, Iphone och Ipad.

Även Apple TV får en ny version av operativsystemet, och TV OS 2 erbjuder bland annat snabbare skrollning och smidigare hyrfilmsupplevelse.

Apple har uppdaterat mjukvaran i Apple Watch till version 3.2, med bland annat den nya funktionen bioläge.

Apple har uppdaterat operativsystemet Mac OS Sierra till version 10.12.4, med bland annat den nya funktionen Night Shift.

Tack till mattiL för detta #nyhetstips!