Ny app ska hjälpa rollspelare

Dungeons & Dragons är ett av världens mest populära rollspel, och nu släpps en app för att ersätta papper och penna vid spelandet.

Den amerikanska speltillverkaren Wizards of the Coast äger idag rättigheterna till det populära rollspelet Dungeons & Dragons, förkortat D&D. Spelet var ett av de tidigaste rollspelen, och utgavs första gången redan 1974.

Traditionellt har rollspelare använt penna och papper för att hålla koll på sina fiktiva karaktärer och annan viktig information. Nu har Wizards of the Coast tillkännagivit en app till D&D som ska modernisera spelandet. Appen heter D&D Beyond och ska vara en "digital verktygslåda" kompatibel med femte utgåvan av Dungeons & Dragons.

Appen innehåller funktioner för att skapa karaktärer och sedan hålla ordning på dem, inklusive statistik och färdigheter samt utrustning. I appen finns också regelverk och allt annat som annars hittas i tjocka böcker.

D&D Beyond släpps snart i betaversion, och intresserade kan redan nu anmäla intresse för att testa appen. Den skarpa versionen ska enligt planen släppas i sommar, men Wizards of the Coast lovar att mer information kommer snart.

Tips för rollspelsintresserade

Lyssna också på Geeks-podden #Fulkultur, där avsnitt 21 ägnas åt just rollspel.

Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.

Apples kommande superdator Imac Pro kan få både Intels serverklassade Purley-processorer innanför skalet, och stöd för Touch ID.

För 20 år sedan släpptes den första boken om Harry Potter, Facebook firar detta genom att föra in lite magi i appen.

Amanda, Andreas och Ida pratar om ljudbokstjänster, Ipad Pro och One Plus 5, en mobil som lånar friskt från Apple.

Verizon-ägda Yahoo lägger ner sin populära nyhetsapp News Digest som sammanfattar och sammanställer de viktigaste nyheterna två gånger om dagen.

Apples avtal med de stora skivbolagen löper snart ut, och teknikjätten vill nu omförhandla med lägre ersättning för musiken.

En andra våg av betaversioner har släppts för Apples system Mac OS, IOS, TV OS och Watch OS.