Ny app ska hjälpa rollspelare

Dungeons & Dragons är ett av världens mest populära rollspel, och nu släpps en app för att ersätta papper och penna vid spelandet.

Den amerikanska speltillverkaren Wizards of the Coast äger idag rättigheterna till det populära rollspelet Dungeons & Dragons, förkortat D&D. Spelet var ett av de tidigaste rollspelen, och utgavs första gången redan 1974.

Traditionellt har rollspelare använt penna och papper för att hålla koll på sina fiktiva karaktärer och annan viktig information. Nu har Wizards of the Coast tillkännagivit en app till D&D som ska modernisera spelandet. Appen heter D&D Beyond och ska vara en "digital verktygslåda" kompatibel med femte utgåvan av Dungeons & Dragons.

Appen innehåller funktioner för att skapa karaktärer och sedan hålla ordning på dem, inklusive statistik och färdigheter samt utrustning. I appen finns också regelverk och allt annat som annars hittas i tjocka böcker.

D&D Beyond släpps snart i betaversion, och intresserade kan redan nu anmäla intresse för att testa appen. Den skarpa versionen ska enligt planen släppas i sommar, men Wizards of the Coast lovar att mer information kommer snart.

Tips för rollspelsintresserade

Lyssna också på Geeks-podden #Fulkultur, där avsnitt 21 ägnas åt just rollspel.

Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.

Microsoft kreativa Imac-utmanare Surface Studio kommer att börja säljas i Sverige och andra länder till sommaren.

Ryktet stämde. Nästa version av Microsofts hybriddator heter inte Surface Pro 5, utan kort och gott Surface Pro.

Bildtjänsten Instagram gör det nu möjligt att dölja bilder i ens flöde utan att behöva radera dem helt.

UPPDATERAD. Ikea ska uppdatera sin serie smarta lampor för kompatibilitet med Apple Homekit, Google Assistant och Amazon Alexa.

När amerikanska kunder får berätta hur nöjda de är med sina mobiltelefoner, är det inte de normalstora telefonerna som hamnar högst. Mest poäng får nämligen den lilla Iphone SE.

Provperioden för Apple Music på tre månader är inte längre helt gratis. I vissa länder har Apple börjat ta en mindre summa i betalning.