Google: "CIA kan inte hacka nya Android-enheter"

Efter att Wikileaks i tisdags publicerade material som avslöjar att CIA har metoder för att hacka Android-enheter uppger nu Google att många av säkerhetsluckorna redan täppts till.

I tisdags publicerade #Wikileaks 8 761 dokument från CIA. Bland annat så anklagades CIA för att ha en uppsjö program och metoder för att hacka smarta mobiler, TV-apparater och bilar. Apple har redan gått ut med att många av buggarna eller kryphålen som CIA påståtts utnyttja redan är åtgärdade. #Google uppger nu i ett uttalande till Cnet att även de redan åtgärdat många av de buggar som CIA påståtts ha utnyttjat. Heather Adkins som är Googles ansvarige för säkerhetsinformation och integritetsfrågor säger att:

– Vad vi har upptäckt när vi har gått igenom dokumenten är att vi redan har gjort många säkerhetsuppdateringar i både Chrome och Android som skyddar våra användare från de svagheter som påståtts ha utnyttjats. Vi fortsätter att undersöka frågan och vi kommer att fortsätta ta ytterligare åtgärder för att skydda våra användares integritet.

Åtgärderna ska dock finnas i senaste versionen av Android 7.0 Nougat och Chrome 55.0.2883 men det är långt ifrån alla Android-enheter som har senaste versionen av Android installerad. Mobilföretag kan i hög utsträckning själva bestämma om och när uppdateringar av systemet ska skickas ut till olika mobilmodeller. Wikileaks grundare Julian Assange sade i en presskonferens som strömmades på Periscope att:

– För vissa system såsom Android som har många olika tillverkare finns det inga automatiska uppdateringar av systemet. Det betyder att endast personer som vet om detta kan åtgärda det. Android är markant mindre säkert än IOS, men båda av dem har stora problem.

Vidare säger även Assange att Wikileaks kommer ge berörda företag information om CIA:s hackingmetoder innan de publicerar dem offentligt så företagen kan åtgärda bristerna. Wikileaks planerar på att publicera metoderna efter att företagen åtgärdat problemen.

Kommentarer
32 svar

Hidden Folks är ett ganska simpelt sakletarspel, som dock charmar tack vare sinnrikt illustrerade bilder, lustiga ljudeffekter och en nästan total gullighet.

Apple uppdaterar musikrigg-programmet Mainstage till version 3.3, med en lång lista av nya funktioner och åtgärder.

Apparna Pages, Numbers och Keynote får en uppdatering av Apple både på Mac, Iphone och Ipad.

Även Apple TV får en ny version av operativsystemet, och TV OS 2 erbjuder bland annat snabbare skrollning och smidigare hyrfilmsupplevelse.

Apple har uppdaterat mjukvaran i Apple Watch till version 3.2, med bland annat den nya funktionen bioläge.

Apple har uppdaterat operativsystemet Mac OS Sierra till version 10.12.4, med bland annat den nya funktionen Night Shift.

Tack till mattiL för detta #nyhetstips!