Google: "CIA kan inte hacka nya Android-enheter"

Efter att Wikileaks i tisdags publicerade material som avslöjar att CIA har metoder för att hacka Android-enheter uppger nu Google att många av säkerhetsluckorna redan täppts till.

I tisdags publicerade #Wikileaks 8 761 dokument från CIA. Bland annat så anklagades CIA för att ha en uppsjö program och metoder för att hacka smarta mobiler, TV-apparater och bilar. Apple har redan gått ut med att många av buggarna eller kryphålen som CIA påståtts utnyttja redan är åtgärdade. #Google uppger nu i ett uttalande till Cnet att även de redan åtgärdat många av de buggar som CIA påståtts ha utnyttjat. Heather Adkins som är Googles ansvarige för säkerhetsinformation och integritetsfrågor säger att:

– Vad vi har upptäckt när vi har gått igenom dokumenten är att vi redan har gjort många säkerhetsuppdateringar i både Chrome och Android som skyddar våra användare från de svagheter som påståtts ha utnyttjats. Vi fortsätter att undersöka frågan och vi kommer att fortsätta ta ytterligare åtgärder för att skydda våra användares integritet.

Åtgärderna ska dock finnas i senaste versionen av Android 7.0 Nougat och Chrome 55.0.2883 men det är långt ifrån alla Android-enheter som har senaste versionen av Android installerad. Mobilföretag kan i hög utsträckning själva bestämma om och när uppdateringar av systemet ska skickas ut till olika mobilmodeller. Wikileaks grundare Julian Assange sade i en presskonferens som strömmades på Periscope att:

– För vissa system såsom Android som har många olika tillverkare finns det inga automatiska uppdateringar av systemet. Det betyder att endast personer som vet om detta kan åtgärda det. Android är markant mindre säkert än IOS, men båda av dem har stora problem.

Vidare säger även Assange att Wikileaks kommer ge berörda företag information om CIA:s hackingmetoder innan de publicerar dem offentligt så företagen kan åtgärda bristerna. Wikileaks planerar på att publicera metoderna efter att företagen åtgärdat problemen.

Kommentarer
32 svar

Den här veckan listar Jakob och Andreas sina respektive topp fem teknikprylar genom tiderna.

Den som använde datorer på 80- och 90-talet kommer säkerligen att småle åt veckans fredagsvideo, signerad komikern Eddie Izzard.

Efter flera år av att kräva licenskostnader för Thunderbolt-protokollet ska det bli fritt att använda för alla. Målet är att bredda användningen av protokollet.

Pokémon Go blir inte det sista spelet som låter dig leka med fantasirika kreatur i telefonen. Magikarp Jump är den senaste titeln till IOS och Android.

Den sänkta ljudnivån innebär att Spotify nu ligger på samma nivå som Tidal och Youtube, något som hyllas av ljudfantaster.

En ansökan från Apple till den amerikanska kommunikationsmyndigheten avslöjar att företaget börjat testköra mobila höghastighetsuppkopplingar.