Google: "CIA kan inte hacka nya Android-enheter"

Efter att Wikileaks i tisdags publicerade material som avslöjar att CIA har metoder för att hacka Android-enheter uppger nu Google att många av säkerhetsluckorna redan täppts till.

I tisdags publicerade #Wikileaks 8 761 dokument från CIA. Bland annat så anklagades CIA för att ha en uppsjö program och metoder för att hacka smarta mobiler, TV-apparater och bilar. Apple har redan gått ut med att många av buggarna eller kryphålen som CIA påståtts utnyttja redan är åtgärdade. #Google uppger nu i ett uttalande till Cnet att även de redan åtgärdat många av de buggar som CIA påståtts ha utnyttjat. Heather Adkins som är Googles ansvarige för säkerhetsinformation och integritetsfrågor säger att:

– Vad vi har upptäckt när vi har gått igenom dokumenten är att vi redan har gjort många säkerhetsuppdateringar i både Chrome och Android som skyddar våra användare från de svagheter som påståtts ha utnyttjats. Vi fortsätter att undersöka frågan och vi kommer att fortsätta ta ytterligare åtgärder för att skydda våra användares integritet.

Åtgärderna ska dock finnas i senaste versionen av Android 7.0 Nougat och Chrome 55.0.2883 men det är långt ifrån alla Android-enheter som har senaste versionen av Android installerad. Mobilföretag kan i hög utsträckning själva bestämma om och när uppdateringar av systemet ska skickas ut till olika mobilmodeller. Wikileaks grundare Julian Assange sade i en presskonferens som strömmades på Periscope att:

– För vissa system såsom Android som har många olika tillverkare finns det inga automatiska uppdateringar av systemet. Det betyder att endast personer som vet om detta kan åtgärda det. Android är markant mindre säkert än IOS, men båda av dem har stora problem.

Vidare säger även Assange att Wikileaks kommer ge berörda företag information om CIA:s hackingmetoder innan de publicerar dem offentligt så företagen kan åtgärda bristerna. Wikileaks planerar på att publicera metoderna efter att företagen åtgärdat problemen.

Kommentarer
32 svar

Ida och Amanda har tagit över studion och pratar bland annat om nästa Iphone, Ipad Pro och fri surf på semestern. Missa inte!

För att inleda den här helgen med några goda skratt bjuder vi på en video med några ungar som får undersöka äldre teknik.

Sju år efter Transmit 4 uppdaterar nu utvecklarna Panic sin omtyckta filhanterare Transmit till version 5.

Apples videoapp Clips uppdateras med Disney-karaktärer så som Kalle Anka och Buzz Lightyear och får också många nya grafiska element.

Nu är det möjligt att betala för Itunes och appar via mobilräkningen också i Sverige – i alla fall om man är kund hos Tre eller Telenor.

Tack till reboot81 för detta #nyhetstips!

Spotify tar bort appar specifikt gjorda för ett antal högtalare och satsar istället på Spotify Connect eller Chromecast Audio.