Fredagskrönika 5:e December

Häromveckan snackade vi lite om att försöka skriva korta krönikor inom olika ämnen - inte alltid 99macrelaterat utan om ämnen ifrån verkliga livet. Det har visat sig betydligt knepigare än väntat och skrivklådan spred sig i kroppen.

För ett par timmar sedan fick jag ICQ av herr Pilo där han tipsade om att Blocket blivit uppköpt för 183 miljoner kronor. Sådana nyheter skapar flera känslor i mig: Först tänker jag "jäklar vilken deal den där snubben gjorde" vilket oftast följs av "hmm, det där hade jag också kunnat göra" för att avslutas med "jag lägger för mycket tid på ingenting, dags att sätta lite fart och göra något vettigt av livet". Frågan är om man någonsin kommer känna sig nöjd med det man skapar?

Just Blocket har fascinerat mig vid flera tillfällen faktiskt. För många år sedan sökte jag efter radannonser och hittade Blocket som på den tiden var stora nere i Skåne. Sidorna var inte vackra men det fanns rätt mycket annonser redan på den tiden. Jag bildade mig en uppfattning av "amatörer" som jag stannade kvar i flera år. För ett år sedan hade vi en omröstning på 402m.com - ett annat forum jag driver - där vi undrade var man hittade bäst & flest bilannonser. Jag blev väldigt överraskad när nästan 75% svarade Blocket.se, då insåg att dom hade lyckats. Under det senaste året har dom ju blivit väldigt stora och kända pga TV & Radioreklam och jag förstår att Finnmer/Aftonbladet ville slå till innan Blocket blev alldeles för dyra att köpa upp.

På tal om duktiga snubbar - Martin Belak är en sådan kille. Han är inte den som syns mest här på 99mac men jag kan lova att han ägnar mest tid åt att hålla igång sidorna. Oavsett vilka uppgifter som behöver göras har Belak en förmåga att snabbt fixa det på ett överraskande bra sätt. Jag tycker vi alla ska vara glada att han har tid att lägga på 99mac och att vi ska tacka honom för den tid han lägger ner. Totalt är det fråga om tusentals timmar faktiskt - trots Civilingenjörsutbildning, extraknäck som skribent för DMZ och flera andra projekt.

Arvid är också duktig. Han kom till mitt kontor i September för att hjälpa mig med en PHP-hemsida. Han sitter kvar fortfarande! (Ok - han går väl hem lite då och då). Hans kunskaper inom programmering och hans förmåga att lära sig det mesta på nolltid är ovärderliga. Arvid hjälpte mig och Mats med det administrativa systemet och webbshoppen på Recycler och gjorde underverk på några få dagar.

För några dagar sedan gjorde vi slag i saken och skapade Manta Ray AB. Vi är båda hälftenägare till företaget där jag säljer in nya projekt och Arvid är huvudprogrammerare. Vi har redan levererat tre system och ett intranät faktiskt och det känns som om efterfrågan på den här typen av system är jättestort. I Februari räknar vi med säljstart och marknadsföring av våra produkter. Håll ögonen öppna!

Manta Ray betyder för övrigt Kungsrocka enligt Anders Ingelstam. Jag har aldrig sett en Manta Ray med egna ögon men efter att ha sett ett program på tv om djuret som även kallas Djävulsrocka blev jag fast. Det är det coolaste djur jag känner till iallafall - den ser ju ut som en Stealthbombare när den glider fram ljudlöst i havet.

Igår fick jag tillbaka Mac.se - bilen alltså. Den fick sig en rejäl smäll för tre veckor sedan utan att jag upptäckte det. Jag hittade ett visitkort i dörren och där stod det "jag såg Volvon som tryckte in fronten på din bil". Lite förvånad gick jag ur och såg att en dragkrok gjort min bil ledsen. För andra gången i år pekade mina fina extraljus åt fyra olika håll och fungerade bäst som sökljus efter helikoptrar. Tack vare visitkortet fick jag två vittnen som sett det hela och försäkringsbolaget såg till att bilen blev lagad och jag fick hyrbil. Jag har glidit runt i en sprillans Lexusjeep i tre veckor, en riktigt trevlig kärra faktiskt. Jag har varit så nöjd att jag blev uppriktigt ledsen när verkstaden ringde igår och berättade att min bil var klar. Dom blev lite snopna för dom hade jobbat övertid för att få bilen klar innan jul.

Jag gick över till grannföretaget som lämnat visitkortet i dörren och lämnade över ett flak Carlsberg som tack för tipset, dom blev väldigt glada.

Årets julklapp är tydligen en mössa. Jag håller inte med alls - jag tror det är en digitalkamera. Jag har talat med lite företag här och där och min bild är att försäljningen av små digitalkameror exploderat och det kommer bli ännu större nästa år. Ett företag jag samarbetar med börjar sälja en riktigt trevlig liten 4 megapixelkamera med gediget metallhölje och snygg design för under tusenlappen snart. Det måste väl vara prisvärt?

Min broder Mats har blivit riktigt duktig på att använda vår lilla fotoutrustning på kontoret. Han har uppdraget att ta bilder på alla Speedmaniaprodukter och det visade sig vara knepigare än jag tänkt. "Med stora blixtar och mycket ljus blir allt busenkelt" sa jag till Mats men så var det inte riktigt. Efter rätt många timmars fixande och trixande börjar bilderna bli klara nu och dom är helt okej. Miri hade rätt - det krävs erfarenhet för att ta bra bilder.

Jag tänkte avsluta dagens krönika med att säga att ni allihopa är ett utmärkt nätverk som jag har stor nytta av dagligen. Jag får hjälp, feedback, tips, roliga kommentarer, nyheter och lite skvaller dagligen. Kombinationen av 99mac och en rejäl ICQ-lista är utmärkt både i privatlivet, till 99mac nyheter och i affärslivet. Idag känner jag folk över hela landet och det känns helt naturligt att ringa 99mac:are oavsett vart man åker för att snacka lite och dricka några öl. Det mest fascinerande är att när man träffar ICQ-vänner och 99mac:are IRL så känns det som om man känt varandra i många år.

Nu är det dags att stänga locket till min Powerbook och börja laga middag. Det blir hemmagjord Lasagne och någon flaska rödvin för Maria är i Stockholm i helgen. Ha en trevlig helg allihopa, vi ses på 99mac!

/Martin

Kommentarer
7 svar

My Smart Price har släppt en ny video där renderade 3D-bilder visar hur Google Pixel 2 kan komma att se ut.

Hur mycket kan du egentligen om röstassistenterna som finns i mobilen, hemmet och på vita duken? Testa här!

Norska A-ha's 80-talshit tolkas med hjälp av förstärkt verklighet.

Youtubes musikchef bekräftar ryktena om att tjänsterna Youtube Red och Google Play Music på sikt ska slås ihop.

I en intervju berättar Apples designer Jony Ive att han inspirerades av stormtroopers i Star Wars när han tog fram designen på Apples trådlösa hörlurar Airpods.

USA:s president Donald Trump säger att Apples vd Tim Cook lovat att bygga tre fabriker i landet och att de kommer att vara "stora stora stora".