Power VR Furian kan ge kraftfullare Iphone

Avsevärt högre grafikprestanda vid samma klockfrekvens ska uppnås genom förbättringar i arkitekturen, när Power VR annonserar sin nya grafikkrets.

En del läsare kanske minns namnet #Power VR från slutet av 90-talet, då företaget stångades mot bland andra Nvidia, ATI och 3DFX med hjälp av dedikerade grafikkort så som Kyro och Kyro II. Konkurrensen blev emellertid för hög och brittiska Imagination Technologies, som Power VR tillhör, valde att istället designa och licensiera ut sin teknologi till andra företag. En av licenstagarna är Apple, som förutom att ha använt sig av teknologi från Power VR sedan den första modellen av Iphone designades även äger en ansenlig mängd aktier i företaget.

Nu har Imagination Technologies i ett pressmeddelande utannonserat en ny arkitektur som de kallar för Furian. Det blir den första nya arkitekturen för Imagination på sju år, då den befintliga arkitekturen Rogue utannonserades 2010. Uppdateringar och optimeringar av Rogue har använts sedan Iphone 5S, men för att möta efterfrågan på nya tillämpningar som virtuell- och förstärkt verklighet och maskininlärning väljer de nu att göra ett omtag på den arkitektoniska designen.

Jämfört med Rogue Series 7XT Plus som används i Apples A10-processor utlovas 70 till 90 procent högre verklig spelprestanda vid samma klockfrekvens. En annan möjlighet är att bibehålla prestandan till en betydligt lägre strömförbrukning.

Furian hittar tidigast ut i konsumentprodukter under 2018.

Skriven av Carl Halldin

Verizon-ägda Yahoo lägger ner sin populära nyhetsapp News Digest som sammanfattar och sammanställer de viktigaste nyheterna två gånger om dagen.

Apples avtal med de stora skivbolagen löper snart ut, och teknikjätten vill nu omförhandla med lägre ersättning för musiken.

En andra våg av betaversioner har släppts för Apples system Mac OS, IOS, TV OS och Watch OS.

Apples tidigare IOS-chef Scott Forstall är tillbaka i strålkastarljuset. Computer History Museum har lagt upp en filmad intervju på sin Facebook-sida med anledning av tioårsjubileet av Iphone.

Den tredje generationen av superlätta datorn Macbook med Retina-skärm får en märkbar prestandaförbättring, och lockar med en mycket välkommen förändring av hårdvaran. Jakob Nilsson har testat.

Fulkultur dyker ner i de två första Terminator-filmerna, och utreder massproduktionen av Arnold-liknande mördarrobotar, samt tidsresans logik och konsten att göra en bra actionfilm.