Power VR Furian kan ge kraftfullare Iphone

Avsevärt högre grafikprestanda vid samma klockfrekvens ska uppnås genom förbättringar i arkitekturen, när Power VR annonserar sin nya grafikkrets.

En del läsare kanske minns namnet #Power VR från slutet av 90-talet, då företaget stångades mot bland andra Nvidia, ATI och 3DFX med hjälp av dedikerade grafikkort så som Kyro och Kyro II. Konkurrensen blev emellertid för hög och brittiska Imagination Technologies, som Power VR tillhör, valde att istället designa och licensiera ut sin teknologi till andra företag. En av licenstagarna är Apple, som förutom att ha använt sig av teknologi från Power VR sedan den första modellen av Iphone designades även äger en ansenlig mängd aktier i företaget.

Nu har Imagination Technologies i ett pressmeddelande utannonserat en ny arkitektur som de kallar för Furian. Det blir den första nya arkitekturen för Imagination på sju år, då den befintliga arkitekturen Rogue utannonserades 2010. Uppdateringar och optimeringar av Rogue har använts sedan Iphone 5S, men för att möta efterfrågan på nya tillämpningar som virtuell- och förstärkt verklighet och maskininlärning väljer de nu att göra ett omtag på den arkitektoniska designen.

Jämfört med Rogue Series 7XT Plus som används i Apples A10-processor utlovas 70 till 90 procent högre verklig spelprestanda vid samma klockfrekvens. En annan möjlighet är att bibehålla prestandan till en betydligt lägre strömförbrukning.

Furian hittar tidigast ut i konsumentprodukter under 2018.

Skriven av Carl Halldin

Mediaplattformen Plex ligger i skottgluggen. Anledningen är nya villkor runt bland annat datainsamling.

Den här veckan pratar Ida Blix och Andreas Eklöv om Apples planer för eget videomaterial, rykten om Apple Watch, nya Nokia 8 och om Apples Smart Connector.

Det är fredag och det firar vi med att titta på den senaste filmen från en drönare som flugit över Apple Park.

Affinity Photo för Ipad såldes till en början till ett reducerat pris, men nu berättar utvecklarna att det lägre priset blir kvar.

Så här samma år som Iphone fyller tio år känns det helt rätt att testa era kunskaper om gamla klassiska mobiltelefoner. Hur många rätt får du?

Med några nya videoklipp demonstrerar Apple IOS 11-funktioner för Ipad och Ipad Pro.