Power VR Furian kan ge kraftfullare Iphone

Avsevärt högre grafikprestanda vid samma klockfrekvens ska uppnås genom förbättringar i arkitekturen, när Power VR annonserar sin nya grafikkrets.

En del läsare kanske minns namnet #Power VR från slutet av 90-talet, då företaget stångades mot bland andra Nvidia, ATI och 3DFX med hjälp av dedikerade grafikkort så som Kyro och Kyro II. Konkurrensen blev emellertid för hög och brittiska Imagination Technologies, som Power VR tillhör, valde att istället designa och licensiera ut sin teknologi till andra företag. En av licenstagarna är Apple, som förutom att ha använt sig av teknologi från Power VR sedan den första modellen av Iphone designades även äger en ansenlig mängd aktier i företaget.

Nu har Imagination Technologies i ett pressmeddelande utannonserat en ny arkitektur som de kallar för Furian. Det blir den första nya arkitekturen för Imagination på sju år, då den befintliga arkitekturen Rogue utannonserades 2010. Uppdateringar och optimeringar av Rogue har använts sedan Iphone 5S, men för att möta efterfrågan på nya tillämpningar som virtuell- och förstärkt verklighet och maskininlärning väljer de nu att göra ett omtag på den arkitektoniska designen.

Jämfört med Rogue Series 7XT Plus som används i Apples A10-processor utlovas 70 till 90 procent högre verklig spelprestanda vid samma klockfrekvens. En annan möjlighet är att bibehålla prestandan till en betydligt lägre strömförbrukning.

Furian hittar tidigast ut i konsumentprodukter under 2018.

Skriven av Carl Halldin

1984 var det inte alla som var med på tekniktåget, till exempel inte programledaren för TV-programmet Dokument Utifrån.

Ett tidigare avsomnat Apple-projekt om Swish-liknande överföringar från konsument till konsument kan ha väckts till liv igen.

Under ett event i New York har Acer presenterat nya bärbara datorer och en hälsofokuserad smart klocka.

Det råder sannerligen ingen brist på läckra koncept för hur Apples produkter skulle kunna se ut, och det senaste konceptet gäller Macbook Pro.

Prestandasiffror från vad som påstås vara resultat för Apples kommande systemkrets A11 krossar allt motstånd i mätverktyget Geekbench.

Apple har länge utvecklat en bildskärm baserad på tekniken micro-LED, och den är nu redo att integreras i nästa Apple Watch.