Power VR Furian kan ge kraftfullare Iphone

Avsevärt högre grafikprestanda vid samma klockfrekvens ska uppnås genom förbättringar i arkitekturen, när Power VR annonserar sin nya grafikkrets.

En del läsare kanske minns namnet #Power VR från slutet av 90-talet, då företaget stångades mot bland andra Nvidia, ATI och 3DFX med hjälp av dedikerade grafikkort så som Kyro och Kyro II. Konkurrensen blev emellertid för hög och brittiska Imagination Technologies, som Power VR tillhör, valde att istället designa och licensiera ut sin teknologi till andra företag. En av licenstagarna är Apple, som förutom att ha använt sig av teknologi från Power VR sedan den första modellen av Iphone designades även äger en ansenlig mängd aktier i företaget.

Nu har Imagination Technologies i ett pressmeddelande utannonserat en ny arkitektur som de kallar för Furian. Det blir den första nya arkitekturen för Imagination på sju år, då den befintliga arkitekturen Rogue utannonserades 2010. Uppdateringar och optimeringar av Rogue har använts sedan Iphone 5S, men för att möta efterfrågan på nya tillämpningar som virtuell- och förstärkt verklighet och maskininlärning väljer de nu att göra ett omtag på den arkitektoniska designen.

Jämfört med Rogue Series 7XT Plus som används i Apples A10-processor utlovas 70 till 90 procent högre verklig spelprestanda vid samma klockfrekvens. En annan möjlighet är att bibehålla prestandan till en betydligt lägre strömförbrukning.

Furian hittar tidigast ut i konsumentprodukter under 2018.

Skriven av Carl Halldin

Efter att en hackergrupp hotat att radera hundratals miljoner IOS-enheter svarar nu Apple med ett officiellt uttalande.

Apple köper automatiseringsappen Workflow som har blivit hyllad för sitt komplexa men lättillgängliga verktyg. Appen har nu gjorts gratis i IOS.

Efter att ha höjts till skyarna rasar nu aktien för Fingeprint Cards AB, efter att företaget varnat för ett ännu sämre kvartal än väntat.

Bildredigeringsappen Snapseed har fått nya funktioner i uppdatering. Bland annat har nu appen ett filter för dubbelexponering och en funktion som gör att det går att ändra ställning genom tredimensionella modeller.

Det är inte helt lätt att veta hur och var du avslutar prenumerationer i Itunes och App Store, men oroa dig inte! 99mac kommer till undsättning.

99macs redaktör försöker tolka Apple, och frågar sig vad som hände med det förväntade mars-eventet. Kommer det i april, eller blir det inget? Och var är Ipad Pro?