Ny skatt kan påverka elektronikpriserna

Ny skatt på kemikalier kan påverka priset på vissa elektronikprodukter. Från och med 1 juli kommer en skatt tas ut på produkter som innehåller vissa flamskyddsmedel.

Sverige kommer inom kort få en ny skatt som tas ut på vitvaror och elektronikprodukter som innehåller farliga kemikalier som finns i vissa flamskyddsmedel, skriver Skatteverket på sin webbplats. Skatten börjar tas ut från och med 1 juli i år och syftar till att minska förekomst, exponering och spridning av farliga flamskyddsmedel.

Skatten baseras på varornas vikt och skiljer sig åt beroende på om det gäller vitvaror eller andra elektronikprodukter. Vitvaror beskattas med 8 kronor per kilo och övrig elektronik beskattas med 120 kronor per kilo. Skatten kommer dock begränsas till 320 kronor per vara. Skatteverkets sektionschef Titti Campalto säger:

– Skatten beräknas på varornas vikt. Det innebär att skatten för en mikrovågsugn som väger 38 kilo och 365 gram blir 306,92 kronor. För en mobiltelefon som väger 145 gram blir skatten 17,40 kronor.

Från den första april kan företag ansöka om att bli godkända som lagerhållare av Skatteverket. Godkända företag kan föra in eller ta emot dessa varor från andra EU-länder eller importera dem från länder utanför EU. De kan även tillverka varorna i Sverige. Företag som har blivit godkända behöver inte beskattas direkt utan skyldigheten att betala skjuts upp till ett senare tillfälle.

Skriven av Amanda Reventlid
Kommentarer
15 svar

Apple och Paypal är bara några exempel på företag som efter händelserna i Charlottesville i USA tar krafttag mot hatsajter.

Den irländska regeringen kommer att följa EU-domen och kräva tillbaka 13 miljarder euro i restskatt från Apple, men vidhåller att de inte gjort något olagligt.

Efter ett gäng billigare telefoner är det nu dags för HMD att släppa sitt första flaggskepp som bär namnet Nokia 8.

Så här samma år som Iphone fyller tio år känns det helt rätt att testa era kunskaper om gamla klassiska mobiltelefoner. Hur många rätt får du?

Enligt nya rapporter kommer Apple att spendera omkring åtta miljarder kronor på eget videomaterial till Apple Music. Upp till tio nya serier ska släppas till tjänsten det kommande året.

Instagram rullar ut en ny – fast gammal och välbeprövad – funktion, nämligen trådade kommentarer.