Ny skatt kan påverka elektronikpriserna

Ny skatt på kemikalier kan påverka priset på vissa elektronikprodukter. Från och med 1 juli kommer en skatt tas ut på produkter som innehåller vissa flamskyddsmedel.

Sverige kommer inom kort få en ny skatt som tas ut på vitvaror och elektronikprodukter som innehåller farliga kemikalier som finns i vissa flamskyddsmedel, skriver Skatteverket på sin webbplats. Skatten börjar tas ut från och med 1 juli i år och syftar till att minska förekomst, exponering och spridning av farliga flamskyddsmedel.

Skatten baseras på varornas vikt och skiljer sig åt beroende på om det gäller vitvaror eller andra elektronikprodukter. Vitvaror beskattas med 8 kronor per kilo och övrig elektronik beskattas med 120 kronor per kilo. Skatten kommer dock begränsas till 320 kronor per vara. Skatteverkets sektionschef Titti Campalto säger:

– Skatten beräknas på varornas vikt. Det innebär att skatten för en mikrovågsugn som väger 38 kilo och 365 gram blir 306,92 kronor. För en mobiltelefon som väger 145 gram blir skatten 17,40 kronor.

Från den första april kan företag ansöka om att bli godkända som lagerhållare av Skatteverket. Godkända företag kan föra in eller ta emot dessa varor från andra EU-länder eller importera dem från länder utanför EU. De kan även tillverka varorna i Sverige. Företag som har blivit godkända behöver inte beskattas direkt utan skyldigheten att betala skjuts upp till ett senare tillfälle.

Skriven av Amanda Reventlid
Kommentarer
15 svar
Gör telefonen till en livräddare

Skaffa dig ett medicinskt ID

IOS innehåller en enkel funktion som kan rädda ditt liv. Har du inte redan aktiverat och fyllt i ditt medicinska ID berättar vi hur du gör här.

Är du nyfiken på skärmen på nya Ipad Pro? Läs då vidare för nu har vår expert Thomas Ytterberg undersökt den noga. Ida har dessutom testat batteriet.

Google kommer inte längre att söka igenom inboxen i Gmail för att bättre kunna rikta annonser.

Apples kommande superdator Imac Pro kan få både Intels serverklassade Purley-processorer innanför skalet, och stöd för Touch ID.

För 20 år sedan släpptes den första boken om Harry Potter, Facebook firar detta genom att föra in lite magi i appen.

Amanda, Andreas och Ida pratar om ljudbokstjänster, Ipad Pro och One Plus 5, en mobil som lånar friskt från Apple.