Ny skatt kan påverka elektronikpriserna

Ny skatt på kemikalier kan påverka priset på vissa elektronikprodukter. Från och med 1 juli kommer en skatt tas ut på produkter som innehåller vissa flamskyddsmedel.

Sverige kommer inom kort få en ny skatt som tas ut på vitvaror och elektronikprodukter som innehåller farliga kemikalier som finns i vissa flamskyddsmedel, skriver Skatteverket på sin webbplats. Skatten börjar tas ut från och med 1 juli i år och syftar till att minska förekomst, exponering och spridning av farliga flamskyddsmedel.

Skatten baseras på varornas vikt och skiljer sig åt beroende på om det gäller vitvaror eller andra elektronikprodukter. Vitvaror beskattas med 8 kronor per kilo och övrig elektronik beskattas med 120 kronor per kilo. Skatten kommer dock begränsas till 320 kronor per vara. Skatteverkets sektionschef Titti Campalto säger:

– Skatten beräknas på varornas vikt. Det innebär att skatten för en mikrovågsugn som väger 38 kilo och 365 gram blir 306,92 kronor. För en mobiltelefon som väger 145 gram blir skatten 17,40 kronor.

Från den första april kan företag ansöka om att bli godkända som lagerhållare av Skatteverket. Godkända företag kan föra in eller ta emot dessa varor från andra EU-länder eller importera dem från länder utanför EU. De kan även tillverka varorna i Sverige. Företag som har blivit godkända behöver inte beskattas direkt utan skyldigheten att betala skjuts upp till ett senare tillfälle.

Skriven av Amanda Reventlid
Kommentarer
15 svar

Hidden Folks är ett ganska simpelt sakletarspel, som dock charmar tack vare sinnrikt illustrerade bilder, lustiga ljudeffekter och en nästan total gullighet.

Apple uppdaterar musikrigg-programmet Mainstage till version 3.3, med en lång lista av nya funktioner och åtgärder.

Apparna Pages, Numbers och Keynote får en uppdatering av Apple både på Mac, Iphone och Ipad.

Även Apple TV får en ny version av operativsystemet, och TV OS 2 erbjuder bland annat snabbare skrollning och smidigare hyrfilmsupplevelse.

Apple har uppdaterat mjukvaran i Apple Watch till version 3.2, med bland annat den nya funktionen bioläge.

Apple har uppdaterat operativsystemet Mac OS Sierra till version 10.12.4, med bland annat den nya funktionen Night Shift.

Tack till mattiL för detta #nyhetstips!