Ny skatt kan påverka elektronikpriserna

Ny skatt på kemikalier kan påverka priset på vissa elektronikprodukter. Från och med 1 juli kommer en skatt tas ut på produkter som innehåller vissa flamskyddsmedel.

Sverige kommer inom kort få en ny skatt som tas ut på vitvaror och elektronikprodukter som innehåller farliga kemikalier som finns i vissa flamskyddsmedel, skriver Skatteverket på sin webbplats. Skatten börjar tas ut från och med 1 juli i år och syftar till att minska förekomst, exponering och spridning av farliga flamskyddsmedel.

Skatten baseras på varornas vikt och skiljer sig åt beroende på om det gäller vitvaror eller andra elektronikprodukter. Vitvaror beskattas med 8 kronor per kilo och övrig elektronik beskattas med 120 kronor per kilo. Skatten kommer dock begränsas till 320 kronor per vara. Skatteverkets sektionschef Titti Campalto säger:

– Skatten beräknas på varornas vikt. Det innebär att skatten för en mikrovågsugn som väger 38 kilo och 365 gram blir 306,92 kronor. För en mobiltelefon som väger 145 gram blir skatten 17,40 kronor.

Från den första april kan företag ansöka om att bli godkända som lagerhållare av Skatteverket. Godkända företag kan föra in eller ta emot dessa varor från andra EU-länder eller importera dem från länder utanför EU. De kan även tillverka varorna i Sverige. Företag som har blivit godkända behöver inte beskattas direkt utan skyldigheten att betala skjuts upp till ett senare tillfälle.

Skriven av Amanda Reventlid
Kommentarer
15 svar

Appen Workflow är ett bra verktyg för att göra din Iphone mer kraftfull, och här är sju tips på praktiska arbetsflöden.

Samsung Galaxy S8 har imponerat på många sätt, men varken ansiktsavläsaren eller irisavläsaren skyddar mobilens innehåll på ett säkert sätt.

Apple och Nokia går från att strida om patent till ett affärssamarbete som ska gynna båda parterna.

Apples HR-chef Denise Young Smith har en ny roll, nämligen som ansvarig för inkludering och mångfald på företaget.

Utvecklingen på dator- och konsolplattformarna historiskt och i nutid granskas i en djupgående rapport.

Apple har sjösatt en webbsida som går igenom fördelarna med Iphone, i syfte att få Android-användare att byta plattform.