Vi installerar det smarta låset Glue

Att testa ett smart lås kräver sin dörr, och 99mac ger sig på att montera Glue både vid kontorets vilorum och i en ytterdörr.

Om det finns sanning i ordspråket "mitt hem är min borg", så bör ytterdörren vara vindbryggan. Även om det är enklare att låsa upp moderna dörrar än det var att hissa ned vindbryggan på medeltiden, så kan det ändå alltid gå att göra enklare. Här kommer det smarta låset Glue in i bilden.

Kortfattat monteras Glue på nästan vilken dörr som helst, och ges kontrollen över låskolven. Via Bluetooth kan sedan dörren låsas upp eller låsas direkt från en app i mobiltelefonen. Ytterligare fördelar är att dörren kan kontrolleras även om du inte är hemma, tack vare den medföljande Wifi-hubben som agerar brygga mellan låset och yttervärlden. Allt är kopplat till ett konto, och du kan själv ge andra i familjen en egen digital nyckel. Det går också att dela ut begränsade gäst-nycklar för den som kommer för att vattna blommorna när du är på semester.

Som demonstreras i videon här ovan är det inte särskilt svårt att montera låset. Alla verktyg som behövs medföljer, även om en bättre skruvmejsel rekommenderas än den lilla som ligger i kartongen. Låsstav och skruvar som redan sitter i dörren kan förmodligen användas, och skulle det behövas följer sådana av annan längd med. Utan att ha övat innan tog det cirka 24 minuter för mig att skruva fast Glue i dörren till redaktionens vilorum.

Jag provade också att montera Glue i min egen ytterdörr, och det fungerade i stort sett likadant även om jag stötte på några mindre komplikationer. Ett av dem är att min dörr har ett separat låshus under huvudlåset, som Glue inte rår på. Det innebär att om jag vill använda båda låsen behöver jag likväl en nyckel, men självklart går det att nöja sig med att låsa bara huvudlåset.

Nästa bekymmer var när jag skulle skruva fast plattan som Glue fästs vid. Här fick jag inte riktigt plattan att sitta stadigt, vilket visade sig bero på att skruvarna i dörren hade en oregelbunden längd som gjorde att de inte riktigt satt ordentligt. Vid närmare inspektion visade det sig att de kapats till rätt längd lite slarvigt, förmodligen av någon gammal vicevärd i början av 70-talet när dörren installerades. Det medföljer extra skruvar i kartongen, men dessa måste kapas till rätt längd. Glue klarar skivan alltså, även om det krävs att montören har verktyg för att kapa metallskruvar, vilket undertecknad tyvärr inte har.

Låset kom på plats ändå, men det sitter lite löst. Med rätt längd på skruvarna ska det dock inte vara något problem att få det att sitta stadigt. Med Glue på plats får dörren en någorlunda stor bula ovanför handtaget. Det är dock ingenting som stör.

Sista bekymret var när jag skulle återställa låset för att synka med mitt hem istället för 99mac:s redaktion. Att återställa själva låset gick bra, och det svarade fint på kommandon från mobilappen. Den medföljande Wifi-hubben däremot ska återställas genom att trycka in en knapp på själva apparaten. Detta gjorde jag, men ändå ville först inte hubben ansluta till mitt hemmanätverk. När jag försökte parkoppla den med låset fick jag bara ett felmeddelande. Efter lite snabb support med Glue åtgärdades dock problemet, och både lås och hubb kunde återställas och fungerade därefter som tänkt.

Väl på plats är det inga konstigheter. Att låsa och låsa upp fungerar snabbt och smidigt, och att administrera virtuella nycklar är heller inga problem. Vad jag skulle önska är väl lite fler funktioner som automatiserar det hela. Drömmen är ju att låset själv känner av när jag kommer hem och öppnar dörren, utan att jag behöver ta fram mobilen och öppna en app.

Glue drivs av batterier, som enligt tillverkaren ska räcka i ungefär ett år innan de behöver bytas. Du riskerar dock aldrig att bli utelåst, då den vanliga nyckeln fungerar om det skulle behövas. Om mobilen skulle dö när du är ute går det också att ladda ned appen på vilken Android- eller IOS-enhet som helst, då låset är kopplat till ditt konto och inte själva mobilen. Det känns tryggt och bra.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
35 svar

Apple och Paypal är bara några exempel på företag som efter händelserna i Charlottesville i USA tar krafttag mot hatsajter.

Den irländska regeringen kommer att följa EU-domen och kräva tillbaka 13 miljarder euro i restskatt från Apple, men vidhåller att de inte gjort något olagligt.

Efter ett gäng billigare telefoner är det nu dags för HMD att släppa sitt första flaggskepp som bär namnet Nokia 8.

Så här samma år som Iphone fyller tio år känns det helt rätt att testa era kunskaper om gamla klassiska mobiltelefoner. Hur många rätt får du?

Enligt nya rapporter kommer Apple att spendera omkring åtta miljarder kronor på eget videomaterial till Apple Music. Upp till tio nya serier ska släppas till tjänsten det kommande året.

Instagram rullar ut en ny – fast gammal och välbeprövad – funktion, nämligen trådade kommentarer.