Bättre batteri kan snart vara här

En forskargrupp på Texas Universitet har tagit fram ett batteri som är mycket säkrare än tidigare batterier, laddar snabbare och är upp till tre gånger så kraftfull som litiumjonbatterier.

En av de mest eftertraktade egenskaperna hos mobila enheter är en lång batteritid utan att vara en stor koloss. En forskargrupp på The University of Texas Technology Commercialization har nu tagit fram ett nytt batteri som ska vara betydligt säkrare än vanliga litiumjonbatterier, det ska också gå att ladda batterier snabbare och batterikapaciteten ska vara upp till tre gånger så hög, rappoterar 9to5 Mac. John Goodenough är en av forskarna i projektet, vilket är upphovsmannen till litiumjonbatterier.

Det nya batteriet kallas för ”all solid state” och är obrännbart, vilket förhindrar olyckor i stil med Galaxy Note 7. Ett tydligt fokus i framtagandet av batteriet var säkerhet och batteriet består av en glaselektrolytkonstruktion som gör att metallbryggorna mellan battierplattorna inte längre behövs. Vanligtvis är det dessa som överhettas om batteriet laddas för snabbt och batteriet fattar eld. Men det nya ”all solid state”-batteriet kan detta inte längre ske.

Forskarna hävdar även att batteriet kan laddas mycket snabbare än andra batterier på marknaden och att batteriet har tre gånger så hög batterikapacitet som vanliga litiumjonbatterier. Batteriet ska kunna användas i 20 minusgrader utan att stänga av sig. Det är ännu högst oklart när tekniken kan finnas i framtida produkter men troligtvis kommer tekniken kunna användas till allt från elbilar till mobiler.

Skriven av Amanda Reventlid
Kommentarer
8 svar

Apple och Paypal är bara några exempel på företag som efter händelserna i Charlottesville i USA tar krafttag mot hatsajter.

Den irländska regeringen kommer att följa EU-domen och kräva tillbaka 13 miljarder euro i restskatt från Apple, men vidhåller att de inte gjort något olagligt.

Efter ett gäng billigare telefoner är det nu dags för HMD att släppa sitt första flaggskepp som bär namnet Nokia 8.

Så här samma år som Iphone fyller tio år känns det helt rätt att testa era kunskaper om gamla klassiska mobiltelefoner. Hur många rätt får du?

Enligt nya rapporter kommer Apple att spendera omkring åtta miljarder kronor på eget videomaterial till Apple Music. Upp till tio nya serier ska släppas till tjänsten det kommande året.

Instagram rullar ut en ny – fast gammal och välbeprövad – funktion, nämligen trådade kommentarer.