Bättre batteri kan snart vara här

En forskargrupp på Texas Universitet har tagit fram ett batteri som är mycket säkrare än tidigare batterier, laddar snabbare och är upp till tre gånger så kraftfull som litiumjonbatterier.

En av de mest eftertraktade egenskaperna hos mobila enheter är en lång batteritid utan att vara en stor koloss. En forskargrupp på The University of Texas Technology Commercialization har nu tagit fram ett nytt batteri som ska vara betydligt säkrare än vanliga litiumjonbatterier, det ska också gå att ladda batterier snabbare och batterikapaciteten ska vara upp till tre gånger så hög, rappoterar 9to5 Mac. John Goodenough är en av forskarna i projektet, vilket är upphovsmannen till litiumjonbatterier.

Det nya batteriet kallas för ”all solid state” och är obrännbart, vilket förhindrar olyckor i stil med Galaxy Note 7. Ett tydligt fokus i framtagandet av batteriet var säkerhet och batteriet består av en glaselektrolytkonstruktion som gör att metallbryggorna mellan battierplattorna inte längre behövs. Vanligtvis är det dessa som överhettas om batteriet laddas för snabbt och batteriet fattar eld. Men det nya ”all solid state”-batteriet kan detta inte längre ske.

Forskarna hävdar även att batteriet kan laddas mycket snabbare än andra batterier på marknaden och att batteriet har tre gånger så hög batterikapacitet som vanliga litiumjonbatterier. Batteriet ska kunna användas i 20 minusgrader utan att stänga av sig. Det är ännu högst oklart när tekniken kan finnas i framtida produkter men troligtvis kommer tekniken kunna användas till allt från elbilar till mobiler.

Skriven av Amanda Reventlid
Kommentarer
8 svar

Apples kommande superdator Imac Pro kan få både Intels serverklassade Purley-processorer innanför skalet, och stöd för Touch ID.

För 20 år sedan släpptes den första boken om Harry Potter, Facebook firar detta genom att föra in lite magi i appen.

Amanda, Andreas och Ida pratar om ljudbokstjänster, Ipad Pro och One Plus 5, en mobil som lånar friskt från Apple.

Verizon-ägda Yahoo lägger ner sin populära nyhetsapp News Digest som sammanfattar och sammanställer de viktigaste nyheterna två gånger om dagen.

Apples avtal med de stora skivbolagen löper snart ut, och teknikjätten vill nu omförhandla med lägre ersättning för musiken.

En andra våg av betaversioner har släppts för Apples system Mac OS, IOS, TV OS och Watch OS.