Bättre batteri kan snart vara här

En forskargrupp på Texas Universitet har tagit fram ett batteri som är mycket säkrare än tidigare batterier, laddar snabbare och är upp till tre gånger så kraftfull som litiumjonbatterier.

En av de mest eftertraktade egenskaperna hos mobila enheter är en lång batteritid utan att vara en stor koloss. En forskargrupp på The University of Texas Technology Commercialization har nu tagit fram ett nytt batteri som ska vara betydligt säkrare än vanliga litiumjonbatterier, det ska också gå att ladda batterier snabbare och batterikapaciteten ska vara upp till tre gånger så hög, rappoterar 9to5 Mac. John Goodenough är en av forskarna i projektet, vilket är upphovsmannen till litiumjonbatterier.

Det nya batteriet kallas för ”all solid state” och är obrännbart, vilket förhindrar olyckor i stil med Galaxy Note 7. Ett tydligt fokus i framtagandet av batteriet var säkerhet och batteriet består av en glaselektrolytkonstruktion som gör att metallbryggorna mellan battierplattorna inte längre behövs. Vanligtvis är det dessa som överhettas om batteriet laddas för snabbt och batteriet fattar eld. Men det nya ”all solid state”-batteriet kan detta inte längre ske.

Forskarna hävdar även att batteriet kan laddas mycket snabbare än andra batterier på marknaden och att batteriet har tre gånger så hög batterikapacitet som vanliga litiumjonbatterier. Batteriet ska kunna användas i 20 minusgrader utan att stänga av sig. Det är ännu högst oklart när tekniken kan finnas i framtida produkter men troligtvis kommer tekniken kunna användas till allt från elbilar till mobiler.

Skriven av Amanda Reventlid
Kommentarer
8 svar

Hidden Folks är ett ganska simpelt sakletarspel, som dock charmar tack vare sinnrikt illustrerade bilder, lustiga ljudeffekter och en nästan total gullighet.

Apple uppdaterar musikrigg-programmet Mainstage till version 3.3, med en lång lista av nya funktioner och åtgärder.

Apparna Pages, Numbers och Keynote får en uppdatering av Apple både på Mac, Iphone och Ipad.

Även Apple TV får en ny version av operativsystemet, och TV OS 2 erbjuder bland annat snabbare skrollning och smidigare hyrfilmsupplevelse.

Apple har uppdaterat mjukvaran i Apple Watch till version 3.2, med bland annat den nya funktionen bioläge.

Apple har uppdaterat operativsystemet Mac OS Sierra till version 10.12.4, med bland annat den nya funktionen Night Shift.

Tack till mattiL för detta #nyhetstips!