Bättre batteri kan snart vara här

En forskargrupp på Texas Universitet har tagit fram ett batteri som är mycket säkrare än tidigare batterier, laddar snabbare och är upp till tre gånger så kraftfull som litiumjonbatterier.

En av de mest eftertraktade egenskaperna hos mobila enheter är en lång batteritid utan att vara en stor koloss. En forskargrupp på The University of Texas Technology Commercialization har nu tagit fram ett nytt batteri som ska vara betydligt säkrare än vanliga litiumjonbatterier, det ska också gå att ladda batterier snabbare och batterikapaciteten ska vara upp till tre gånger så hög, rappoterar 9to5 Mac. John Goodenough är en av forskarna i projektet, vilket är upphovsmannen till litiumjonbatterier.

Det nya batteriet kallas för ”all solid state” och är obrännbart, vilket förhindrar olyckor i stil med Galaxy Note 7. Ett tydligt fokus i framtagandet av batteriet var säkerhet och batteriet består av en glaselektrolytkonstruktion som gör att metallbryggorna mellan battierplattorna inte längre behövs. Vanligtvis är det dessa som överhettas om batteriet laddas för snabbt och batteriet fattar eld. Men det nya ”all solid state”-batteriet kan detta inte längre ske.

Forskarna hävdar även att batteriet kan laddas mycket snabbare än andra batterier på marknaden och att batteriet har tre gånger så hög batterikapacitet som vanliga litiumjonbatterier. Batteriet ska kunna användas i 20 minusgrader utan att stänga av sig. Det är ännu högst oklart när tekniken kan finnas i framtida produkter men troligtvis kommer tekniken kunna användas till allt från elbilar till mobiler.

Skriven av Amanda Reventlid
Kommentarer
8 svar

Microsoft kreativa Imac-utmanare Surface Studio kommer att börja säljas i Sverige och andra länder till sommaren.

Ryktet stämde. Nästa version av Microsofts hybriddator heter inte Surface Pro 5, utan kort och gott Surface Pro.

Bildtjänsten Instagram gör det nu möjligt att dölja bilder i ens flöde utan att behöva radera dem helt.

UPPDATERAD. Ikea ska uppdatera sin serie smarta lampor för kompatibilitet med Apple Homekit, Google Assistant och Amazon Alexa.

När amerikanska kunder får berätta hur nöjda de är med sina mobiltelefoner, är det inte de normalstora telefonerna som hamnar högst. Mest poäng får nämligen den lilla Iphone SE.

Provperioden för Apple Music på tre månader är inte längre helt gratis. I vissa länder har Apple börjat ta en mindre summa i betalning.