Apple Watch växer på marknaden

Apples smarta klocka kniper marknadsandelar från bland annat Fitbit, samtidigt som marknaden för kroppsburen teknik har vuxit ordentligt.

#Apple Watch släpptes i sin ursprungliga version för snart två år sedan. Med diverse hälso- och träningsfunktioner samt en tät integrering med Iphone gjorde den smarta klockan snabbt succé och följdes upp av en ny utgåva med bättre hårdvara i höstas. #Apple har också hunnit med två större uppdateringar av operativsystemet Watch OS.

Analysföretaget IDC uppger nu att leveranserna av Apple Watch ökade under det fjärde kvartalet 2016. Uppskattningsvis såldes 4,6 miljoner enheter jämfört med 4,1 miljoner enheter motsvarande kvartal 2015. Detta på bekostnad av marknadsledande Fitbit, vars leveranser minskade från 8,4 miljoner till 6,5 miljoner enheter. Den totala marknaden för kroppsburen teknik beräknas också ha ökat med 16,9 procent.

För att förklara framgångarna pekar IDC på prissänkningen av instegsmodellen av Apples smarta klocka, samt att den nya modellen fått inbyggd GPS och ett nytt användargränssnitt med #Watch OS 3. Totalt sett uppskattar IDC att Apple hamnar på en tredjeplats sett till marknadsandelar, efter Xiaomi och Fitbit.

Värt att poängtera är att siffrorna från IDC endast är uppskattningar, då Apple inte avslöjar några exakta försäljningssiffror. Apples VD Tim Cook har dock sedan tidigare uttalat sig positivt om försäljningssiffrorna för Apple Watch.

Verizon-ägda Yahoo lägger ner sin populära nyhetsapp News Digest som sammanfattar och sammanställer de viktigaste nyheterna två gånger om dagen.

Apples avtal med de stora skivbolagen löper snart ut, och teknikjätten vill nu omförhandla med lägre ersättning för musiken.

En andra våg av betaversioner har släppts för Apples system Mac OS, IOS, TV OS och Watch OS.

Apples tidigare IOS-chef Scott Forstall är tillbaka i strålkastarljuset. Computer History Museum har lagt upp en filmad intervju på sin Facebook-sida med anledning av tioårsjubileet av Iphone.

Den tredje generationen av superlätta datorn Macbook med Retina-skärm får en märkbar prestandaförbättring, och lockar med en mycket välkommen förändring av hårdvaran. Jakob Nilsson har testat.

Fulkultur dyker ner i de två första Terminator-filmerna, och utreder massproduktionen av Arnold-liknande mördarrobotar, samt tidsresans logik och konsten att göra en bra actionfilm.