99mac sammanfattar MWC 2017

Andreas reflekterar över tre dagars botaniserande i Barcelonas mobilmekka, vars största ikon faktiskt inte var en telefon.

Jag har nyss kommit hem från Barcelona där jag spenderat tre dagar med att täcka mobilmässan Mobile World Congress 2017. Vistelsen inleddes med dunder och brak på söndagen där jag täckte LG:s emotsedda G6-presentation för att sedan promenera vidare i rask takt till Huaweis presskonferens som ägde rum i en underdimensionerad lokal vilket ledde till att hundratals journalister inte kom in, inklusive undertecknad. Kvällen avslutades med att Samsung presenterade årets utbud av nya surfplattor, och avslutade med en övertydlig antydan om att Galaxy S8 presenteras den 29:e mars.

Inför mässan hade redaktionen vissa förväntningar om vad som skulle visas upp. De senaste mobilerna från alla utom Samsung var givet, men personliga AI-assistenter och mobiltelefoner där skärmen täcker nästan hela fronten. Detta stämde inte alls. Visst, AI-assistenter fanns representerade, bland annat Google Assistant och Cortana nämndes under några produktdemonstrationer och de fanns även representerade i några montrar på mässan, men de stod inte i fokus på något sätt. I slutändan visade det sig att LG G6 var den enda telefonen på mässan som skröt med en heltäckande skärmpanel. Så vad var då den stora trenden på mässan?

Två saker - HDR på mobilskärmar och 5G tillsammans med Internet of Things (IoT). HDR är utan tvekan det stora tekniska framsteget på tv-fronten just nu, och 4K är det naturliga steget. Med tanke på att moderna telefoner både kan fota och filma med HDR-stöd är stöd för tekniken i telefoneras bildskärmar en naturligt steg. Både LG och Sony visade upp nya flaggskeppstelefoner med stöd för HDR, men LG nöjde sig med 1440p-panel medan Sony slog på stort med 4K-paneler i Xperia XZ Premium.

Jag är personligen tveksamt inställd till 4K-upplösningar i en telefon då högre upplösningar ställer högre krav på grafikkretsen, och leder därmed till sämre batteritid än vad telefonen annars skulle vara kapabel till. HDR däremot är ett framsteg jag välkomnar på den mobila marknaden. Jag vill också lyfta fram Sonys kamerateknik Motioneye som låter användaren filma i 960 fps vilket skapar en mycket häftig slow-motion-effekt. Den stöder just nu bara filmande i 720p, men resultatet är häftigt och en framtida revision där detta höjs till 1080p kan bli ett rejält försäljningsargument.

Den tveklöst största stjärnan under MWC 2017 var 5G och IoT. Huawei, Samsung, Intel, ZTE och många andra företag proklamerade att de minsann jobbar med tekniken som kommer utgöra stommen i de kommande mobila 5G-nätverken. Det dröjer till 2020 innan vi kan vänta oss kommersiella 5G-nätverk men med start tidigt näst år inleder en rad olika företag pilotprojekt runt 5G på olika marknader världen runt. Det sker bland annat i Stockholm där Telia och Ericsson drar igång ett begränsat nätverk under 2018.

Under MWC demonstrerades en rad olika tillämpningar för 5G, som förutom snabbare nedladdningshastigheter bland annat ska tillföra betydligt lägre latenser än dagens 4G/LTE-nätverk. En demonstration av de låga latenserna stod Ericsson för där monterbesökarna fick ratta en bil på avstånd. Föraren fick styra en bil som rent fysiskt befann sig 50 kilometer från själva mässan. De låga latenserna ska också kunna kombineras med en rad olika smarta enheter och sensorer, IoT-enheter, där de låga latenserna gör en mängd nya tillämpningar möjliga.

Till skillnad från tidigare generationer består dock 5G av mer än bara nästa generations radioteknik. Den nya tekniken, som går under namnet Next Radio (NR) är ännu inte standardiserad och kommer inte vara det före 2020, men 5G-generationen innefattar även förbättrad 4G/LTE. Detta var också en trend under MWC, att mobiltillverkare och tillverkare av kretsuppsättningar skröt med att deras produkter minsann stöder Gigabit LTE. Telefoner som använder Qualcomms Snapdragon 835, vilket bland annat innefattar Sony Xperia XZ Premium, stöder gigabit-hastigheter över de nuvarande 4G/LTE-nätverken, så länge som operatören stöder de frekvensband och tekniker som krävs.

Det är nog ingen högoddsare att tro att Samsung kommer inför stöd för Gigabit-LTE även i de egna Exynos-kretsarna i Samsung Galaxy S8, då denna sannolikt kommer använda Snapdragon 835 som stöder gigabit-LTE. Jag skulle inte bli förvånad om Apples A10-krets i Iphone 8 också visar sig stöda Gigabit-LTE. Så trots att 5G i dess sanna NR-form fortfarande är några år bort kommer vi kunna njuta av gigabit-hastigheter inom kort. Det ska dock sägas att hastigheterna i praktiken sällan lär nå gigabit-hastigheter, men det kommer hur som helst bli ett rejält skutt uppåt jämfört med hastigheterna vi har idag. Även latenstiderna kommer att bli lägre med förbättringarna av LTE, även om de inte kommer bli riktigt lika låga som hos 5G (NR).

En annan iakttagelse som var tämligen uppenbar var att Nokia/HMD gjorde ett riktigt snilledrag när de utannonserade den nya varianten av gamla ikonen Nokia 3310. Trots att telefonen i sig inte var så intressant eller imponerande så innebar den att företagets bås var överfullt med journalister och branschfolk som ville klämma och känna, fotografera och filma.

Nokias övriga Android-baserade telefoner fick också en hel del uppmärksamhet bara av farten, något de inte hade fått i samma utsträckning om de fått stå på egna ben. Mycket smart PR-drag från Nokia/HMD alltså, men när nyhetens behag har lagt sig tror jag inte att deras nuvarande utbud av telefoner utmärker sig tillräckligt för att behålla allmänhetens intresse. Det återstår att se om nästa omgång telefoner från företaget kan tillföra lite mer unik identitet.

Telefoner med HDR-bestyckade skärmar och nätverkshastigheter i gigabit-klass är onekligen tilltalande, och ligger ganska nära i tiden. Med 5G (NR) på horisonten kommer möjligheterna i våra bärbara enheter bara blir fler och fler, och jag ser redan fram emot vad kommande års MWC-mässor kan komma att visa upp med detta som grund.

Apple och Paypal är bara några exempel på företag som efter händelserna i Charlottesville i USA tar krafttag mot hatsajter.

Den irländska regeringen kommer att följa EU-domen och kräva tillbaka 13 miljarder euro i restskatt från Apple, men vidhåller att de inte gjort något olagligt.

Efter ett gäng billigare telefoner är det nu dags för HMD att släppa sitt första flaggskepp som bär namnet Nokia 8.

Så här samma år som Iphone fyller tio år känns det helt rätt att testa era kunskaper om gamla klassiska mobiltelefoner. Hur många rätt får du?

Enligt nya rapporter kommer Apple att spendera omkring åtta miljarder kronor på eget videomaterial till Apple Music. Upp till tio nya serier ska släppas till tjänsten det kommande året.

Instagram rullar ut en ny – fast gammal och välbeprövad – funktion, nämligen trådade kommentarer.