En titt på Ubuntu Linux i telefonformat

Under MWC 2017 lyckades Andreas snubbla på något så oväntat som telefoner som kör Ubuntus telefonanpassade Linux-system.

När vi satt och skissade på vilka företag och produkter vi skulle fokusera på under MWC 2017 var en rad olika Android-baserade produkter från ett flertal olika tillverkare med på agendan. Något vi helt missade att tänka på var telefoner och plattor som kör Canonicals Linuxdistribution Ubuntu anpassat för bärbart bruk. När jag i fjärran fick syn på Ubuntu-skylten var jag bara tvungen att lägga vantarna på en enhet.

Vi har skrivit om Ubuntu för mobila enheter förr, men aldrig fått testa på hur det anpassade gränssnittet faktiskt fungerar i praktiken. Om du är helt nollställd om vad Ubuntu är ska vi göra en snabb sammanfattning. Ubuntu är en distribution av mjukvara med operativsystemskärnan Linux i botten. Ubuntu är en av de absolut mest populära distributionerna och många av de andra distributionerna bygger på Ubuntu i botten. Populariteten till trots är Linuxdistributioner fortfarande en liten marknad för skrivbordsystem och har fortsatt vara så under många år, trots idoga försök att tilltala konsumenter med enklare installation, mer Windows-liknande gränssnitt, med mera.

Att rikta in sig på mobila enheter är en lösning för att uppnå större spridning, och Canonical har under några år jobbat på att få en mobil version av Ubuntu redo för produktion. Det finns redan några Ubuntu-baserade telefoner och surfplattor till försäljning, bland annat surfplattan BQ Aquaris M10 och telefonfamiljen Meizu MX4. Dessa har dock sålts i begränsade mängder via spanska återförsäljare och Ubuntu har inte fått någon vidare spridning bland mobila enheter.

När vi besökte Ubuntus bås kördes Ubuntu på en Fairphone 2, de miljövänliga och rättvist producerade telefonerna som normalt sett kör Android som operativsystem. Enligt representanten i båset var koden för denna telefon till 97 procent klar, vilket innebär att det fortfarande finns utrymme för buggar. Detta visade sig också i praktiken när jag testkörde en Fairphone 2 med Ubuntu Linux installerat.

Vid två tillfällen låste sig gränssnittet vilket tvingade mig att trycka in låsknappen vid upprepade tillfällen för att få igång systemet igen. Jag råkade även ut för att visa informationsmenyer fastnade över menyn som fortfarande fungerade i bakgrunden. Frekventa buggar är även ett faktum på de kommersiellt lanserade produkterna som har officiellt stöd för Ubuntu, så dessa problem kan nog inte helt skyllas på att systemet kördes på ny hårdvara.

Om man bortser från byggarna har Canonical ett rätt intressant koncept på gång med den mobila varianten av Ubuntu. Det är exempelvis exakt samma operativsystem som körs på skrivbordsdatorer, och om du kopplar in en Ubuntu-baserad platta eller telefon till en skärm och tangentbord/mus aktiveras det vanliga skrivbordssystemet.

Intressanta koncept till trots är det en rejäl uppförsbacke Canonical har att jobba mot för att kunna etablera Ubuntu som ett mobilt operativsystem att räkna med. Stora aktörer som Microsoft har pumpat in åtskilliga miljarder för att göra Windows Phone till ett seriös alternativ till Android och IOS, utan framgång. Chanserna för att ett nischat operativsystem för skrivbordsdatorer ska kunna slå sig fram där ångvälten Microsoft gått bet känns inte särskilt sannolikt. Men vi hoppas att det åtminstone släpps några kommersiella produkter som vi kan få lägga vantarna på, för det finns intressanta koncept i Ubuntu för mobiler som vi gärna skulle utforska vidare.

Kommentarer
9 svar
Gör telefonen till en livräddare

Skaffa dig ett medicinskt ID

IOS innehåller en enkel funktion som kan rädda ditt liv. Har du inte redan aktiverat och fyllt i ditt medicinska ID berättar vi hur du gör här.

Är du nyfiken på skärmen på nya Ipad Pro? Läs då vidare för nu har vår expert Thomas Ytterberg undersökt den noga. Ida har dessutom testat batteriet.

Google kommer inte längre att söka igenom inboxen i Gmail för att bättre kunna rikta annonser.

Apples kommande superdator Imac Pro kan få både Intels serverklassade Purley-processorer innanför skalet, och stöd för Touch ID.

För 20 år sedan släpptes den första boken om Harry Potter, Facebook firar detta genom att föra in lite magi i appen.

Amanda, Andreas och Ida pratar om ljudbokstjänster, Ipad Pro och One Plus 5, en mobil som lånar friskt från Apple.