En titt på Ubuntu Linux i telefonformat

Under MWC 2017 lyckades Andreas snubbla på något så oväntat som telefoner som kör Ubuntus telefonanpassade Linux-system.

När vi satt och skissade på vilka företag och produkter vi skulle fokusera på under MWC 2017 var en rad olika Android-baserade produkter från ett flertal olika tillverkare med på agendan. Något vi helt missade att tänka på var telefoner och plattor som kör Canonicals Linuxdistribution Ubuntu anpassat för bärbart bruk. När jag i fjärran fick syn på Ubuntu-skylten var jag bara tvungen att lägga vantarna på en enhet.

Vi har skrivit om Ubuntu för mobila enheter förr, men aldrig fått testa på hur det anpassade gränssnittet faktiskt fungerar i praktiken. Om du är helt nollställd om vad Ubuntu är ska vi göra en snabb sammanfattning. Ubuntu är en distribution av mjukvara med operativsystemskärnan Linux i botten. Ubuntu är en av de absolut mest populära distributionerna och många av de andra distributionerna bygger på Ubuntu i botten. Populariteten till trots är Linuxdistributioner fortfarande en liten marknad för skrivbordsystem och har fortsatt vara så under många år, trots idoga försök att tilltala konsumenter med enklare installation, mer Windows-liknande gränssnitt, med mera.

Att rikta in sig på mobila enheter är en lösning för att uppnå större spridning, och Canonical har under några år jobbat på att få en mobil version av Ubuntu redo för produktion. Det finns redan några Ubuntu-baserade telefoner och surfplattor till försäljning, bland annat surfplattan BQ Aquaris M10 och telefonfamiljen Meizu MX4. Dessa har dock sålts i begränsade mängder via spanska återförsäljare och Ubuntu har inte fått någon vidare spridning bland mobila enheter.

När vi besökte Ubuntus bås kördes Ubuntu på en Fairphone 2, de miljövänliga och rättvist producerade telefonerna som normalt sett kör Android som operativsystem. Enligt representanten i båset var koden för denna telefon till 97 procent klar, vilket innebär att det fortfarande finns utrymme för buggar. Detta visade sig också i praktiken när jag testkörde en Fairphone 2 med Ubuntu Linux installerat.

Vid två tillfällen låste sig gränssnittet vilket tvingade mig att trycka in låsknappen vid upprepade tillfällen för att få igång systemet igen. Jag råkade även ut för att visa informationsmenyer fastnade över menyn som fortfarande fungerade i bakgrunden. Frekventa buggar är även ett faktum på de kommersiellt lanserade produkterna som har officiellt stöd för Ubuntu, så dessa problem kan nog inte helt skyllas på att systemet kördes på ny hårdvara.

Om man bortser från byggarna har Canonical ett rätt intressant koncept på gång med den mobila varianten av Ubuntu. Det är exempelvis exakt samma operativsystem som körs på skrivbordsdatorer, och om du kopplar in en Ubuntu-baserad platta eller telefon till en skärm och tangentbord/mus aktiveras det vanliga skrivbordssystemet.

Intressanta koncept till trots är det en rejäl uppförsbacke Canonical har att jobba mot för att kunna etablera Ubuntu som ett mobilt operativsystem att räkna med. Stora aktörer som Microsoft har pumpat in åtskilliga miljarder för att göra Windows Phone till ett seriös alternativ till Android och IOS, utan framgång. Chanserna för att ett nischat operativsystem för skrivbordsdatorer ska kunna slå sig fram där ångvälten Microsoft gått bet känns inte särskilt sannolikt. Men vi hoppas att det åtminstone släpps några kommersiella produkter som vi kan få lägga vantarna på, för det finns intressanta koncept i Ubuntu för mobiler som vi gärna skulle utforska vidare.

Kommentarer
9 svar

Apple och Paypal är bara några exempel på företag som efter händelserna i Charlottesville i USA tar krafttag mot hatsajter.

Den irländska regeringen kommer att följa EU-domen och kräva tillbaka 13 miljarder euro i restskatt från Apple, men vidhåller att de inte gjort något olagligt.

Efter ett gäng billigare telefoner är det nu dags för HMD att släppa sitt första flaggskepp som bär namnet Nokia 8.

Så här samma år som Iphone fyller tio år känns det helt rätt att testa era kunskaper om gamla klassiska mobiltelefoner. Hur många rätt får du?

Enligt nya rapporter kommer Apple att spendera omkring åtta miljarder kronor på eget videomaterial till Apple Music. Upp till tio nya serier ska släppas till tjänsten det kommande året.

Instagram rullar ut en ny – fast gammal och välbeprövad – funktion, nämligen trådade kommentarer.